Σε ένα κείμενο 8.500 λέξεων οι «53» μαζί με ιστορικά στελέχη του κόμματος, αλλά και στελέχη τα οποία ως τώρα ανήκαν στους «προεδρικούς». Ετσι βλέπει κανείς κάτω από το κείμενο – ιδεολογική πλατφόρμα «βαριές υπογραφές», όπως δύο πρώην γραμματέων του κόμματος Δ. Βίτσα, Π. Σκουρλέτη, του πρώην Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, του επικεφαλής των «53» Ε. Τσακαλώτου, στελεχών με ειδικό πολιτικό-κομματικό βάρος όπως οι Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Α. Ξανθός, αλλά και του πρώτου σε σταυρούς ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη. Για τους γνωρίζοντες τα της Κόκκινης Ιερουσαλήμ έχουν σημασία και κάποια άλλα ονόματα, όπως Ρ. Σβίγγου, Π. Λάμπρου, Γ. Μπασκόζος, Τρ. Μηταφίδης, Α. Γκόγκογλου, Χρ. Παπαδόπουλος, Κ. Πουλάκης, Μ. Υδραίος, Ε. Καλαμάρα, Κατ. Κνήτου και Κ. Αθανασίου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μεγάλο αριθμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ιστορικές καταβολές στον χώρο της Αριστεράς και σημαντική επιρροή στην κομματική βάση. Η οποία, δεδομένου ότι το iSYRIZA δεν πήγε καλά, συνεχίζει να έχει αυξημένο ρόλο στα τεκταινόμενα εν όψει του Συνεδρίου, αλλά και στο ίδιο το Συνέδριο, όταν γίνει.
Η «Ομπρέλα» είναι η δεύτερη τάση, μετά τη «ΡΕΝΕ» των Π. Ρήγα, Α. Κοτσακά, Ν. Σκορίνη και άλλων 800 μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες. Χωρίς να ταυτίζονται πολιτικά αυτές οι δύο τάσεις, έχουν και αρκετά κοινά στοιχεία, τα οποία αποτελούν σαφείς αιχμές για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Α. Τσίπρα προσωπικά. Θέτουν θέματα «πολιτικού ήθους και ύφους», «προγραμματικής πολιτικής» και όχι «μικροπολιτικής», «δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος», «αρχηγισμού», αλλά και θέμα χειρισμού των εθνικών θεμάτων και, ειδικά, των ελληνοτουρκικών. Η «Ομπρέλα» μάλιστα θέτει εμμέσως και θέμα για τον χαρακτήρα της επιχειρούμενης διεύρυνσης του κόμματος. Τονίζει την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να μη χάσει την «αριστερή φυσιογνωμία», διαφοροποιούμενη από την άκριτη «πασοκοποίηση» του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
Η «ΡΕΝΕ» θέτει εμμέσως αλλά σαφώς και θέματα που αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές, όπως του Π. Πολάκη ή τη νοοτροπία του «μαγαζιού» για την οποία έχει κατηγορηθεί ο Ν. Παππάς. Είναι φανερό πως με όλες αυτές τις παρεμβάσεις ανοίγει όλη η βεντάλια των θεμάτων, τα οποία επί 18 μήνες ο Α. Τσίπρας τα κράτησε ερμητικά κλειστά. Και αφορούν, ουσιαστικά, και τα αίτια της μεγάλης εκλογικής ήττας του 2019.
ΟΣΟ ΚΙ αν ο Α. Τσίπρας, όταν παρέλαβε το κείμενο της «Ομπρέλας», προσπάθησε να το εμφανίσει σαν ένα γόνιμο στοιχείο για τον «διάλογο και τη σύνθεση», είναι φανερό ότι βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο πραγματικότητα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr