Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει υπόνοιες για το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων»
Σύμφωνα με δηλώσεις του το οικονομικό επιτελείο αναζητά και πρόσθετα μέτρα «ελάφρυνσης» των Ελλήνων μέσω του πλεονάσματος. «Τα χρήματα δεν μας τα χάρισε κανένας, είναι χρήματα του ελληνικού λαού γι΄αυτό τα επιστρέφουμε στους πιο αδύναμους». Εντύπωση προκαλεί πάντως η «παγωμένη» ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αίθουσα, με τις αντιδράσεις των παρισταμένων να απέχουν παρασάγγας από αυτές του ακροατηρίου όταν ο πρωθυπουργός υποσχόταν «θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν».
«Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται» ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε πως «με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη».
«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο» είπε ο πρωθυπουργός . «Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου , το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί.»
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα αλλά είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις, δεν δέχεται υποδείξεις. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία το ίδιο επιδιώκουμε και από τους εταίρους μας. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι συνρτηρητικές κυβερνήσεις. Είναι και οι δυνάμεις που στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, που συνειδητοποιούν ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και αν ανοίγουμε τρύπες, θα βουλιάξουμε όλοι. Είναι οι χώρες που πήραν μέρος στη Σύνοδο του Νότου.»
Αναφερόμενος στη στάση των θεσμών ο κύριος Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να ζητούν πράγματα που δεν γίνονται. «Είμαστε κοντά στη λύση και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, και στη λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση». Ακόμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα.
Στο θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ στάθηκε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που άνοιξε δρόμους αλληλεγγύης, κόντρα στις φωνές του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, δικαιούνται μια θετική λύση. Θα ήθελα να σταθώ και σε μια άλλη πλευρά της κατάστασης που η κυβέρνηση καλείται να διαχειρισθεί. Η κατάσταση έπρεπε να διαχειρισθεί μια χώρα διαβρωμένη από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Τώρα έχουμε εικόνα τί συμβαίνει. Από τη δημόσια διοίκηση, στα τραπεζικά θαλασσοδάνεια και τη διαχείριση κονδυλίων και επιδοτήσεων.
Το κράτος δούλευε για χρόνια για την εξυπηρέτηση ρουσφετιών. Με μένος και μίσος χτυπήθηκε αυτή η κυβέρνηση από μια σειρά ΜΜΕ. Γιατί σε κάποιους που είχαν μάθει να δανείζονται με αέρα, σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια φούσκα που σκάει. Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, όμως, όλοι κατάλαβαν τι έγινε την περίοδο που ένας άρτιος διαγωνισμός για τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο προσβλήθηκε από μια αμφίσημη απόφαση την οποία σεβόμαστε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Σ΄αυτούς που ονειρεύονται παρενθέσεις, θα ήθελα να το πω ανοιχτά: Το καθεστώς εξαιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δεινή θέση της χρεοκοπίας αποτελεί παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να εδραιώσουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου. Θα μπει τάξη σ’ αυτό τον τόπο. Δεν θα συνεχισθεί το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
«Προϋπόθεση είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής. Απαιτείται συστηματική στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρόστιμα και καταλογισμούς όταν αναλάβαμε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Δουλέψαμε σκληρά για να μπει τάξη σ’ αυτό το τοπίο, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο συμψηφισμών με μελλοντικές ενισχύσεις. Πάμε φέτος για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων, έχοντας πληρώσει ακόμη και εκκρεμότητες από το 2008. Μέχρι το τέλος του μήνα και όλο το 16 θα έχουν πληρωθεί 3,5 δισ. ευρώ.
Στην Κρήτη το 2016 καταβλήθηκαν άμεσες ενισχύσεις 250 εκατ., εξισωτική, περιβαλλοντικά προγράμματα κ.α. και έως το τέλος του χρόνου θα δοθούν άλλα 245 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση. Αξιοποιούμε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έως το 2020 θα διαχειρισθεί κονδύλια ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Ποσοστό 37% θα το διαχειρισθούν οι περιφέρειες. Από τα 135 έργα της ανάπτυξης 2007 – 2013 έχουν ήδη πληρωθεί τα 125 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν όλα έως το 2017. Είναι σε εξέλιξη προκηρύξεις μέτρων 1,5 δισ. ευρώ. Πρόγραμμα εγκατάστασης 12.000 νέων αγροτών, ύψους 241 εκατ. ευρώ. Η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του Leader έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. για την περιφέρεια Κρήτης. Η βιολογική γεωργία, η μεταποίηση με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα η κρητική διατροφή. «Το όραμά μας είναι να προωθήσουμε την κρητική διατροφή, πράγμα που σημαίνει την προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και προϊόντων και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία οικογενειακή επιχείρηση και άλλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός.
Η Κρήτη θα μπορούσε αν οι τουριστικές μονάδες αντί για εισαγόμενα προσέφεραν τοπικά προϊόντα θα γινόταν η μεγάλη διαφορά. Υλοποιούμε πρόγραμμα προβολής αγροτικών προϊόντων ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Υλοποιήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης ελαιουργείων της Κρήτης. Υπάρχουν άνθρωποι, σχέδιο και κάποιοι πόροι. Μπορούμε να προχωρήσουμε ξέροντας ότι οι αγρότες μπορούν να έχουν στήριξη. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ύπαιθρο στα πόδια της και την Κρήτη στην πρώτη θέση στο αγροτοδιατροφικό πρόγραμμα της χώρας».
Κάνοντας λόγο για τον τουρισμό επεσήμανε πως «Αποτελεί βασικό πυλώνα για τη χώρα. Σπάσαμε άλλο ένα ρεκόρ. Στην Κρήτη είχαμε 10% αύξηση στις αφίξεις. Μας ενδιαφέρει η αειφορία στο τουριστικό προϊόν, η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Θα το διασφαλίσουμε μέσω προγραμμάτων, όπως αυτό για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν παρέλειψε να εξαγγείλει την ολοκλήρωση του «στοιχειωμένου» έργου για το νησί, που είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), που αποτελεί εξαγγελία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο κύριος Τσίπρας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «κεντρικό αναπτυξιακό» για την Κρήτη.
Παράλληλα μίλησε για την κατασκευή και λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, που επίσης επί χρόνια παραμένει στα χαρτιά. «Η δημοπράτηση έγινε κανονικά, έχει γίνει το πρώτο στάδιο, μένουν ακόμη δύο μέχρι το Μάρτιο, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα», είπε ο κύριος Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του δήμου Ηρακλείου, λέγοντας ότι αξολογείται ήδη ώστε να ενταχθεί στα ΕΣΠΑ. Το έργο θα προχωρήσει. Τέλος σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά τη ζωή, είναι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο δήμο για να προχωρήσει η ανάπλασή του.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο «κομβικά για μας μέτωπα, της υγείας και της παιδείας». Να πω τι δουλειά γίνεται εκεί. Σε αντίθεση με τα παπαγαλάκια της διαπλοκής κάθε ελληνική οικογένεια έχει παιδιά στα σχολεία εκτός από τις πολύ πλούσιες που πάνε στα ιδιωτικά. Θα πω για τα δύο νοσοκομεία στην Κρήτη. Καταγράφονται οι υγειονομικές ανάγκες ώστε να γίνεται αντίστοιχος προγραμματισμός. Πέντε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα λειτουργήσουν στο νησί με στόχο η τόσο αναγκαία δομή να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα χθεσινά τρομοκρατικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη «Γηραιά Ήπειρο»
«Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η ‘Αγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό
Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες».