Οπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών δείχνει ότι τα μέτρα των 617 εκατ. ευρώ μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ωστόσο δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται τα έτη 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους. Δηλαδή αν εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια.
Ο εκπρόσωπος προσθέτει ότι το όλο θέμα μεταφέρεται στο πολιτικό επίπεδο, καθώς η αξιολόγηση παραπέμπει τη διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια η απόφαση για το «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα ληφθεί τώρα από τα κράτη μέλη. Επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή της προηγούμενης συνεννόησης με τους δανειστές, ενώ και το ποσό θεωρήθηκε μεγάλο σε βαθμό που να απειλεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Οι θεσμοί δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση, οπότε μπορεί να θεωρηθεί ότι συμφωνούν, με το δεύτερο μέτρο της κυβέρνησης, την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Το όλο θέμα κυριάρχησε χθες στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να αποσπάσει υποστήριξη από την πλευρά των Ευρωπαίων για ένα πρόβλημα που προκάλεσε ο ίδιος προχωρώντας στις εξαγγελίες χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους εταίρους.
Ακόμη και στην περίπτωση που επιλυθεί σε Εurogroup το ζήτημα των εξαγγελιών, κάτι που δεν είναι βέβαιο, γιατί θα εξαρτηθεί από τη στάση του Βερολίνου, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει ανταλλάγματα με κόστος για τη χώρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο εκπρόσωπος του προέδρου του Εurogroup ανακοίνωσε ότι τα μέτρα φαίνεται πως δεν είναι συμβατά και πως η επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα παραμείνει «παγωμένη» μέχρι τον Ιανουάριο.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Είναι προφανές ότι το θέμα θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ, δεδομένου ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν αυτός που «μπλοκάρισε» τη διαδικασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι η κυβέρνηση παραβίασε τα συμφωνηθέντα, αφενός μεν γιατί ανακοίνωσε πρόωρα τα μέτρα, χωρίς επιβεβαίωση από τη Εurostat των δημοσιονομικών επιδόσεων και αφετέρου δεν συμφωνήθηκε ούτε το ποσό ούτε οι τομείς που θα διατεθεί. Με τη γερμανική θέση διαφωνεί η Κομισιόν, μάλιστα αυτή τη φορά η ένστασή της εκφράστηκε δημόσια από τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Οπως επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ο Γάλλος επίτροπος, δεν πρέπει να εμπλέκουμε την ελάφρυνσή του με την κοινωνική συνοχή, εννοώντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπέρ των συνταξιούχων. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει διαφορετική άποψη από τη χθεσινή ανακοίνωση του Εurogroup για το «πάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Στήριξη της Ελλάδας υπήρξε και από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τάχθηκε σαφώς κατά της επιβολής οποιουδήποτε νέου μέτρου, πέρα της συμφωνίας, στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και υπέρ του δικαιώματός της να λαμβάνει κυρίαρχες αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη με τις εξαγγελίες των 617 εκατ. ευρώ. «Υποστηρίζω τις αποφάσεις του Εurogroup, το οποίο συμφώνησε στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους η οποία μάλιστα δεν είναι και σημαντική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να απαιτηθούν νέα μέτρα ή επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή ακόμη να εμποδιστεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει εθνικά κυρίαρχες αποφάσεις, εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί». «Είμαι υπέρ της αντιμετώπισης της Ελλάδας με αξιοπρέπεια μέσα στην Ευρωζώνη και της επίτευξης μιας συμφωνίας που θα δίνει λύση στο ζήτημα του χρέους, κάτι που θα είναι σημαντικό τόσο για τη σταθερότητα της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης», κατέληξε ο κ. Ολάντ.
Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε τα μέτρα, έστω κι αν από την πλευρά της Αθήνας δεν λήφθηκαν υπόψη κάποιες παράμετροι.
Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου