Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επιβεβαίωσε χθες με τον τρόπο του δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι η Frontex ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. Η Φρόντεξ είναι το σώμα εκείνο που επιτηρεί τα σύνορα με αναβαθμισμένο ρόλο και παρουσία μετά την περυσινή προσφυγική κρίση.
Στην ανταπόκρισή της από τη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online ανέφερε πως η Φρόντεξ σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να προχωρήσει σε αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Αγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη λεγόμενη Βαλκανική Οδό.
Αντίδραση
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και πέρυσι όταν βρισκόταν υπό δημιουργία ο άτυπος καταυλισμός στην Ειδομένη.
Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει με το δεδομένο ότι η Φρόντεξ περιφρουρεί μόνο τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τον φόβο ότι αυτό θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Από τότε όμως μεσολάβησαν πολλά, η Συνθήκη Σένγκεν οδήγησε σε αύξηση των ελέγχων ειδικά για την Ελλάδα και τελικώς η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον αποδέχθηκε τον αυξημένο ρόλο της Φρόντεξ αλλά κατέθεσε και αίτημα παρουσίας της στα βόρεια σύνορα.
Δήλωση Μουζάλα
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Σεπτέμβριο να αναπτυχθεί η Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο «της προσπάθειάς μας να αποφύγουμε δευτερογενείς ροές, δηλαδή παράνομες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλες χώρες». Ο κ. Μουζάλας δήλωσε επίσης έκπληκτος που το θέμα ανακινήθηκε με το δημοσίευμα του Σπίγκελ λέγοντας ότι η Φρόντεξ έχει κληθεί και «ο οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει τις δευτερογενείς ροές».
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε, πάντως, ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει να κάνει με τη «συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» αλλά αυτό προφανώς σχετίζεται με την εμμονή στην τήρησή της. Εμμονή η οποία έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό 16.000 προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά όπου οι δομές είναι ανεπαρκείς και οδηγούν σε αυξανόμενη δυσφορία από την πλευρά των κατοίκων των νησιών. Οι σχετικές αναφορές πληθαίνουν καθημερινώς και ενδεικτική είναι η καταγραφή της ΜΚΟ Αίτημα η οποία σχετικά με την κατάσταση στα νησιά επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-Καθυστερήσεις έως και επτά μηνών στην καταγραφή των αιτημάτων ασύλου.
-Αυθαίρετη προτεραιοποίηση εθνικοτήτων.
-Τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης λόγω και των συνεχών αλλαγών στις ακολουθούμενες διαδικασίες.
-Μη υπαγωγή στην κατηγορία των ευάλωτων ατόμων αιτούντων που πληρούν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις.
-Συστηματική επιβολή στους αιτούντες περιορισμού παραμονής στα νησιά παρά το γεγονός ότι όχι απλώς δεν τους παρέχονται εκεί συνθήκες υποδοχής συμβατές με το σχετικό νομικό πλαίσιο αλλά δεν τηρούνται και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.
Εντάσεις
Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε συνεχείς εντάσεις μέσα στους καταυλισμούς προσφύγων την ίδια στιγμή που στις τοπικές κοινωνίες οξύνονται οι αντιδράσεις. Ως προς τα σύνορα προς ΠΓΔΜ και Αλβανία, το Σπίγκελ αναφέρει πως έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές. Η πρώτη με την επωνυμία «Operation Focal Point 2017» επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη με επωνυμία «Flexible Operational Activities 2017» προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.
Η αποστολή προβλέπει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.
Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους.
Επίσημα η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου