Στη βελγική πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ, τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΦρανς Τίμερμανς, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας χθες, πάντως, στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει βίαια» και πως «ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά».
«Η χώρα είναι έτοιμη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε και ηττήθηκε στην πράξη. Το καμίνι της εξουσίας έλιωσε τις φαντασιώσεις των επίδοξων διαχειριστών της και αποκάλυψε την πολιτική τους γύμνια. Ηρθε η ώρα να κάνουμε ως χώρα μια νέα αρχή», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρουσιάζοντας τις τρεις προτεραιότητες του σχεδίου του.
«Πρώτον», είπε, «η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών. Οι δανειστές έκαναν και αυτοί λάθη, όπως ότι ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση που αναζωπυρώνει την ύφεση». Ως δεύτερη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη έθεσε την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ως τρίτη ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με πρώτιστο σκοπό τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων.
Τα πλεονεκτήματα
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης πως «πρέπει να επενδύσουμε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», ότι είναι αναγκαία «η απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης από τα δεσμά του κρατισμού» αλλά και ότι χρειάζεται να δοθεί άμεσα «έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία». Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διευκρινίζοντας πως «οι εκλογές σήμερα δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο. Είναι η λύση στο πρόβλημα του τόπου».
«Και είναι η λύση» γιατί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «σε αντίθεση με ό,τι έγινε το 2015, σήμερα υπάρχει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη. Μια δύναμη που είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Με σχέδιο που απορρέει από ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αξιών, αρχών και θέσεων. Με θέληση να αναλάβει το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος δύσκολων αποφάσεων. Με αυτογνωσία να μάθει από τα λάθη της και να ενώσει τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων σε ένα πρόσταγμα εθνικής ανάταξης».
Εθνικά θέματα
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Για τα εθνικά θέματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να έχει την ίδια επιδίωξη. Να επιθυμεί σταθερές φιλικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με την Ελλάδα. Θεμελιώδεις βάσεις για τέτοιες σχέσεις είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, δυστυχώς, δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε τονίζοντας τη στήριξη της Ν.Δ. στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.
Για το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να δει τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ας επισκεφθεί και τη Λέσβο και τη Χίο. Γιατί στα νησιά αυτά ξεχειλίζει η οργή για την κυβερνητική ανικανότητα στην καθημερινή διαχείριση των επιπτώσεων του προσφυγικού».
«Συμφωνία Τσίπρα τα υψηλά πλεονάσματα»
Σχετικά με τα όσα υποστηρίζει δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δεν συμφωνεί με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας, από τη Ν.Δ. σημειώνουν πως η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που, όπως λένε, αποδεικνύεται σε τρεις περιπτώσεις: στο 3ο Μνημόνιο (Αύγουστος 2015, σελ. 1.015), στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την Εκθεση Συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2016, σελ. 14) και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 (Δήλωση Συμπερασμάτων, τρίτη παράγραφος). Στο ερώτημα γιατί ο κ. Τσίπρας συμφώνησε ήδη από το 2015 σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, από την οδό Πειραιώς απαντούν για να γαντζωθεί στην εξουσία, επιβάλλοντας διαρκή λιτότητα στους Ελληνες, που κρατά αιχμάλωτη την οικονομία και τσακίζει τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Αναφορικά πάντως με την παροχή Τσίπρα στους συνταξιούχους, από τη Ν.Δ., αφού ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι για άλλη μια φορά επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες καθώς μιλά για 13η σύνταξη ενώ πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ το μήνα, διευκρινίζουν ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2014 είχε καταψηφίσει τη διανομή μερίσματος από την ανάπτυξη που είχε επιτύχει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά, οι ίδιοι δεν θα κρατήσουν μικροκομματική στάση και θα υπερψηφίσουν τη διάταξη αυτή με την οποία, έστω και προσωρινά, και για μία μόνο φορά, δίνεται μια ενίσχυση στους συνταξιούχους. «Ωστόσο, στη δική μας πολιτική, μια τέτοια ενίσχυση θα έπρεπε να κατευθύνεται και στη στήριξη της απασχόλησης των ανέργων. Ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων που περνούν μια μεγάλη δοκιμασία», σημειώνουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου