Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα, ζήτημα που θα απασχολήσει και τις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου. Πριν αναχωρήσει άλλωστε για τη βελγική πρωτεύουσα, έθεσε το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.
Οσον αφορά το βασικό αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η Αθήνα κάνει λόγο για μείζονος σημασίας συνεδρίαση και υπενθυμίζει τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και της προτεινόμενης από την Επιτροπή αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Θα υποστηρίξει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε, μέσω της χθεσινής συνεδρίασης του ΕΛΚ, ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Παρά το γεγονός ότι τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα, η χώρα μας θεωρεί ότι οι πόροι πρέπει να είναι επαρκείς και για το Ταμείο Ασύλου και την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και για την κλιματική αλλαγή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε χθες πως η Ελλάδα θεωρεί «επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών, έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι».
Σημείωσε μάλιστα και την ανάγκη να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες.
Στο μεταξύ, στον απόηχο της δημοσιοποίησης από την τουρκική πλευρά της τριμερούς συνάντησης της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν μυστικές συναντήσεις, αλλά συναντήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, που δεν χρειάζεται να ανακοινώνονται» και σχολίασε ότι «εκ του αποτελέσματος -επειδή προηγήθηκε αυτή η συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων- είναι ξεκάθαρο ότι είχαμε μια σαφή καταδίκη της Τουρκίας για την Αγία Σοφία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να επιτρέψει στην Τουρκία να πει ότι αρνείται να συνομιλήσει μαζί της», εξηγώντας ότι «αυτό είναι μια τεράστια παγίδα, ιδίως τη στιγμή που ζητά κυρώσεις».
«Πρέπει να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχουμε προκαθορίσει, για να είμαστε συνεννοημένοι. Οταν λέμε ότι συζητάμε, δεν συζητάμε τα πάντα και δεν τα συζητάμε υφ’ οιουσδήποτε όρους», δήλωσε στον Alpha.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr