Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο τοπίο στην ιδιωτική εκπαίδευση – Έρχεται νομοσχέδιο με αλλαγές και στα εργασιακά εκπαιδευτικών

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, που θα περιλαμβάνουν από εργασιακές σχέσεις μέχρι και επιλογή διευθυντών, υποδιευθυντών ιδιωτικών σχολείων, φέρνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Η πολιτική ηγεσία έχει ήδη ξεκινήσει το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Χθες έγινε η συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Σχολείων και σήμερα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου αφορούν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών, τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών, το εργασιακό καθεστώς εκπαιδευτικών καθώς και τις μετεγγραφές μαθητών.
Ο διάλογος της πολιτικής ηγεσίας με τους ιδιοκτήτες σχολείων έγινε σε καλό κλίμα, με τους δεύτερους να αποχωρούν ικανοποιημένοι από τα σημεία του νομοσχεδίου που τους παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Στο επίκεντρο των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι η αναδιάταξη του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων με την παράλληλη κατάργηση των διατάξεων που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Στον αντίποδα, το νομοσχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, έχει προκαλέσει αναστάτωση και προαναγγελία κινητοποιήσεων από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ, η οποία σήμερα αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Παιδείας.
Φόβοι για απελευθέρωση απολύσεων

Οι αλλαγές που σύμφωνα με πληροφορίες θα φέρει η πολιτική ηγεσία στις εργασιακές σχέσεις έχουν γεννήσει ανησυχία στο συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που εκφράζει φόβους για απελευθέρωση των απολύσεων, με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, οι πληροφορίες για θέσπιση ελαστικού ωραρίου αλλά και για διατάξεις που αφορούν την οργάνωση των απογευματινών δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά σχολεία βρίσκονται στο επίκεντρο της Ομοσπονδίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και για καθεστώς απλήρωτων υπερωριών για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας κρατικός έλεγχος.
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε δήλωσή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, έκανε λόγο για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση «που θα εξορθολογίζει το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας και θα παρέχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ιδιωτικού κλάδου της εκπαίδευσης».

Tην Παρασκευή οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Ιουλίου, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο ορίζει ότι η ολοκλήρωση της καταχώρισης της βαθμολόγησης θα γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεματοποίηση των αποκομμάτων με τις βαθμολογίες ανά μαθητή και η αποστολή τους στα Λύκεια όλης της χώρας, τα οποία θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Παρασκευή. Οι μαθητές θα μπορούν να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους και ηλεκτρονικά.

Προτεινόμενα για εσάς

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Κεραμέως: 10 αλήθειες για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Evanthia Karra

Το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση παρουσίασε η Κεραμέως – Τι αλλάζει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιδιωτική εκπαίδευση: Νέα υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων εργοδοτών για τους εργαζομένους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom