Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά την οποία υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις και ο ρόλος των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. «Γι’ αυτό τον λόγο ενισχύουμε και τις προσπάθειες για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, με το άνοιγμα συμπληρωματικών κεφαλαίων» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Βελιγράδι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Τους εξαιρετικά φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνάντησης με τον Γ. Κατρούγκαλο και η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς, η οποία επίσης ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο κ. Κατρούγκαλος, από τη μεριά του, διαβεβαίωσε τη Σέρβα ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους τεχνογνωσία που θα τής ζητηθεί από τη Σερβία σχετικά με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Σέρβοι βουλευτές στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της σερβικής εθνοσυνέλευσης, οι οποίοι υπογράμμισαν τις αδιατάρακτες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επί 148 χρόνια και εξήραν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ζάρκο Ομπράντοβιτς, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», αναφερόμενος στις ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, πρότεινε «τα κοινοβούλια των δύο χωρών να αναλάβουν πρωτοβουλία για να τιμηθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να δείξουν την επιτυχή τους συνεργασία χωρίς εκκρεμή ζητήματα». Την ιστορική σχέση Ελλάδας-Σερβίας που αριθμεί ενάμιση αιώνα, εξήρε και ο κ. Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για ένα ξεχωριστό γεγονός που δεν έχει αμαυρωθεί ούτε από πόλεμο ούτε από κακές σχέσεις. Σημειώνεται πως στην κοινή συνεδρίαση στη σερβική εθνοσυνέλευση συμμετείχαν βουλευτές από όλα τα σερβικά κόμματα.
Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στο Βελιγράδι την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος, προγραμματίζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σερβία.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Με στόχο να τονίσει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ο Γ. Κατρούγκαλος επισκέφτηκε σήμερα σε μια συμβολική κίνηση τον τόπο όπου εκτελέστηκε διά στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος και την προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ομώνυμη λεωφόρο στο Βελιγράδι. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ο πύργος στον οποίο έγινε η εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου έχει συντηρηθεί με χρήματα της ελληνικής βουλής ως ένα μνημείο ελληνοσερβικής φιλίας.
Εξίσου ιδιαίτερα σημαντική πτυχή πέρα από την περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικών σχέσεων είναι και η σύσφιξη των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Το θετικό κλίμα σε αυτό το πεδίο αποτυπώθηκε χθες στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας, στο οποίο συμμετείχαν 85 ελληνικές επιχειρήσεις και 103 σερβικές. Ο κ. Κατρούγκαλος ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο επιχειρηματικό φόρουμ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένη την επικοινωνία των Σέρβων και των Ελλήνων επιχειρηματιών, σημειώνοντας πως οργανώθηκαν πάνω από 500 διμερείς συνεργασίες στο πλαίσιο του σερβικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, που πρόκειται να έχουν και συνέχεια.
Ο κ. Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε ακόμα να στείλει από το Βελιγράδι ξεκάθαρο μήνυμα κατά της λιτότητας. Σε διάλεξη που έδωσε απόψε στη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του περιεχομένου της πολιτικής στην Ευρώπη με εγκατάλειψη της λιτότητας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι πολίτες καταδικάζουν το ευρωπαϊκό σχέδιο ως αποτυχία, όπως δείχνουν οι πρόσφατες αναμετρήσεις, εκλογικές και δημοψηφισματικές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει αύριο, Τετάρτη, την τετραήμερη επίσκεψή του στη Σερβία, με τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Γκόραν Κνέζεβιτς, κατά την οποία θα συζητηθούν διμερή ζητήματα, θέματα ενέργειας, με έμφαση στους αγωγούς φυσικού αερίου και ιδίως του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP).