Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Σύνοδος Κορυφής διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.
Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».
Μαζική, μεγάλη και άμεση παρέμβαση περισσότερο με επιχορηγήσεις παρά με δάνεια ζητά ο Μητσοτάκης
Την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές παρεμβάσεις στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκανε λόγο για «μαζική, μεγάλη και άμεση» παρέμβαση σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
«Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», προειδοποίησε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.
Επίσης πρότεινε να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επίσης ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης
Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της ΕΚΤ σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες του νέου κορωνοϊού.
Μιλώντας στη Σύνοδο, η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι το ΑΕΠ του μπλοκ μπορεί να βουτήξει έως και 15% εξαιτίας της πανδημίας, και ότι ρισκάρουν να «κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά», ανέφεραν τρεις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.
Ένα από τους αξιωματούχους διευκρίνισε πάντως ότι η ύφεση της τάξης του 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η κα. Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις.
Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.
Σεντένο: Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο μέλος μας
Μήνυμα εν όψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Ο κ. Σεντένο, με μήνυμά του στο Twitter, τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωομάδας, που αφορά τη στήριξη στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη-μελη, και επιπλέον ένα ταμείο ανάκαμψης.
THE #EUROGROUP PLAN TO RESPOND TO #COVID19 WILL BE DISCUSSED @ #EUCO TODAY. SAFETY NETS FOR WORKERS, BUSINESSES & SOVEREIGNS, PLUS A RECOVERY FUND. THE GOAL IS TO PROTECT OUR CITIZENS &COMPANIES REGARDLESS OF NATIONALITY. WE ARE ONLY AS STRONG AS OUR WEAKEST MEMBER
Επόμενο βήμα είναι το ταμείο ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός της ΕΕ, στα οποία και θα επικεντρωθούν σήμερα οι σηζητήσεις των ηγετών.
«Στόχος είναι να προστατέψουμε τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις ασχέτως εθνικότητας. Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο μέλος μας» τόνισε ο Μάριο Σεντένο.
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ για κορωνοϊό: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για συνοχή και αλληλεγγύη
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απέσπασε τα θετικά σχόλια των ηγετών του ΕΛΚ για τα μέτρα και τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην πανδημία.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας, ζήτησε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο, σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι. Όλοι αποδέχτηκαν την πρόταση, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό.
Στην τοποθέτησή του ο κ.Μητσοτάκης- μεταξύ άλλων – επισήμανε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επικριτικά στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη» και υπενθύμισε την επιστολή που υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλους ηγέτες, για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ.