Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις πρώτες κινήσεις χαλάρωσης, οι οποίες θα αφορούν σε οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως λειτουργία με κανόνες μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου και κομμωτηρίων, αλλά και ένα περίγραμμα επόμενων κινήσεων σε σχέση με τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης, τα σχολεία, τις αθλητικές δραστηριότητες, τον τουρισμό κ.ο.κ.
Η διαμόρφωση του σχεδίου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των εισηγήσεων που γίνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου από τα υπουργεία και τους επιστήμονες και θα τεθεί τις επόμενες ημέρες υπόψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.
Η κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε συνολική παρουσίαση των βασικών πτυχών του σχεδίου συνδέεται με την επιδίωξη να υπάρξει ένας ορίζοντας μετά την κόπωση όλης αυτής της περιόδου και να γνωρίζουν οι πολίτες τι μέλλει γενέσθαι ώστε να μπορέσουν, από τη δική τους πλευρά, να δρομολογήσουν την επιστροφή τη δική τους, των οικογενειών, αλλά και των επιχειρήσεών τους, στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα.
Αρχή με τη Δικαιοσύνη
Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα ξεκινήσει από τη Δικαιοσύνη, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου, θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, αλλά και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων».
Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία, ως πιθανό ορόσημο για τη διαδικασία σταδιακής μετάβασης θεωρείται η 4η Μαΐου, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα συγκεκριμενοποιούνται χρονικά και οι επόμενες κινήσεις ή θα παρουσιαστεί ένα γενικό χρονοδιάγραμμα, που είναι βέβαιο όμως ότι στο σύνολό του θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο. Η λήψη κάθε μέτρου χαλάρωσης θα έχει μία χρονική απόσταση από το άλλο, ώστε να υπάρχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ανακύπτουν.
Η έναρξη επανεκκίνησης κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται πάντως και ταχεία άρση των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε και χθες ότι η επιστροφή «θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε διακινδύνευση όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα», ενώ σε κάθε περίπτωση εκείνο που προέχει και τις επόμενες ημέρες είναι να μην υπάρξει καμία χαλάρωση και να τηρηθούν αυστηρά μέχρι τις 27 Απριλίου οι υφιστάμενοι περιορισμοί.
Μέτρα για Πρωτομαγιά
Δεν αποκλείεται μάλιστα τα πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που τέθηκαν σε ισχύ το Πάσχα να επαναληφθούν και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ώστε να μην υπάρξουν ούτε τότε μετακινήσεις και φαινόμενα συγχρωτισμού.
Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού χαρακτήρισε υποδειγματική τη συμπεριφορά όλων των Ελλήνων, επισήμανε ότι αποφύγαμε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα αυτές τις μέρες που πέρασαν του Πάσχα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί για το επόμενο τριήμερο, αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Βέβαιο είναι ότι θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση και στα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας» από δω και πέρα: τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγουμε το άγγιγμα του προσώπου, τις χειραψίες, τις κοντινές επαφές και να τηρούμε αποστάσεις. Το συνολικό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και το πλαίσιο για τα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων που θα διενεργούνται την επόμενη ημέρα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθεί και η πολιτική συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει συνολική απάντηση στους ισχυρισμούς και στις αιτιάσεις που διατυπώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με αφορμή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αλλά και την επερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των vouchers στους επιστημονικούς κλάδους, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.
Δημοκρατική ευαισθησία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» και κατέστησε σαφές ότι «η Βουλή και οι θεσμοί λειτουργούν παρά τους περιορισμούς», ενώ τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική εικόνα την οποία πρέπει να έχουν όλοι οι Ελληνες για το πού βρισκόμαστε και πώς θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα, ώστε με ασφάλεια να ξεπεράσουμε και αυτή τη κρίση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε επίσης σαφές ότι τα έκτακτα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις «θα αρθούν μαζί με την άρση και των περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση».
«Δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη και κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, παρά αυτό που όλοι γνωρίζουμε», τόνισε και διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πληροφορίες περί μειωμένου κατώτατου μισθού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου