Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί έως τα τέλη του 2023 και διαθέτει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον και δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Πόροι που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει με 1,5 δισ.
Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς της βασικής υποδομής, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή αναπτυξιακών δανείων προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης και θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με την κατασκευή των έργων θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού».
Κάνοντας λόγο για σημαντικά έργα πνοής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τις επτά προτεραιότητες του προγράμματος:
1. Προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και έργα πολιτικής προστασίας με έμφαση στα αντιπλημμυρικά.
2. Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, και οικισμών, με έργα ζωτικά όπως ύδρευση και αποχέτευση. Εδώ εντάσσεται και η μέριμνα για τα αδέσποτα.
3. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση προγραμμάτων όπως αυτά της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
4. Ψηφιακή σύγκλιση με Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης κ.ά και δημιουργία έξυπνων πόλεων.
5. Παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός στη δύσκολη επόμενη μέρα.
6. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσεται ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών και προγράμματα για άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
7. Δράσεις τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή του προγράμματος
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των έργων από το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε χρηματοδότηση, «γίνεται πράξη η δέσμευσή μας ότι δεν χάνεται ούτε ένα έργο» σημείωσε.
Το υπουργείο, διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, έχει προβλέψει τις διαδικασίες για να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι της χώρας, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, νοιαζόμαστε για κάθε πόλη και χωριό, έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Κάθε πολίτης θα δει σε έργα και δράσεις το θετικό αποτύπωμα» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους αρμόδιους τομεάρχες της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα αυτό, προκειμένου κι εκείνοι να συμβάλλουν, και ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα πάρει το όνομα του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας Αντώνη Τρίτση.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα υπέγραψαν ο κ. Θεοδωρικάκος και οι υπουργοί Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Χρήστος Σταϊκούρας: Η προσπάθεια συνεχίζεται
Κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι με την υλοποίησή του «βασικός στόχος είναι να αναδειχθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας σαν πυλώνας δύναμης και σταθερότητας».
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα «ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα διαρκέσει μέχρι το 2023», που στόχο έχει όλες οι περιοχές να έχουν καλύτερες και βιώσιμες υποδομές. Παράλληλα, συνεχάρη τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και τους συνεργάτες του, Σκυλακάκη και Σταμάτη για την υλοποίηση του.
«Η προσπάθεια συνεχίζεται. Όλοι μαζί με υπευθυνότητα, σύνεση, θα τα καταφέρουμε», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε τη δική του ομιλία ο κ. Σταϊκούρας.
Άδωνις Γεωργιάδης: Η επιλογή του ονόματος του Αντώνη Τρίτση συμβολίζει τη συνέχεια του κράτους
Με επαίνους και ευχαριστίες προς τους συναδέλφους του υπουργούς ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας και τον ρόλο του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης.
Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως γνώριζε προσωπικά τον Αντώνη Τρίτση και υπογράμμισε πως η επιλογή να δοθεί το όνομα του στο πρόγραμμα συμβολίζει τη συνέχεια του κράτους.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες όπου δεν υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις, δείχνουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει και τις πιο μεγάλες συμφορές, όλα θα πάνε καλά, κατέληξε.