Αποτελεί παρουσίαση με ιδιαίτερους πολιτικούς συμβολισμούς και είναι μία καλή αφορμή για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των «τριών», σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι φήμες για συνεργασίες, αλλά και για αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη του Ποταμιού μειώνεται.
Όταν ο κ. Βενιζέλος έφτανε στο χώρο της παρουσίασης, παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για την Κεντροαριστερα, με τον κ. Βενιζέλο να σχολιάζει: «Είμαι θεματοφύλακας της μονής εφικτής εθνικής στρατηγικής και γι’ αυτό αγωνιστήκαμε να το εφαρμόσουμε και πρέπει τώρα να παίξει αυτός ο χώρος, ο μεσαίος σημαντικό ρόλο».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αποκρίθηκε: «Δεν ασχολούμαι με παρασκηνιακές συνεννοήσεις άσχετα αν είναι αθώες για το καλό του χώρου».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος στην πρόσκληση αναφέρεται ως πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χωρίς κομματική χροιά, σε αντίθεση με τους άλλους δύο ομιλητές.
Από την πλευρά του, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές «τώρα», κοινό αίτημα με τον κ. Βενιζέλο, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για αυτοδυναμία. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του καθηγητή, μαζί με τους κ. Θεοδωράκη και Βενιζέλο, λίγα 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό του κόμματος, γεγονός που ίσως σημαίνει το άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς, αξιοποιώντας αυτή την εκδήλωση.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετρά πληγές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει αυτόνομη πορεία το Ποτάμι, παρά τα σενάρια που ανέφεραν συνεννοήσεις με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ επίσης εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Βενιζέλος εντάσσεται στη ΝΔ.
Αναφορικά με το βιβλίο, πρόκειται για μία συλλογή 122 κειμένων για την κρίση στην Ελλάδα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από το 2007 έως το 2015, περιλαμβάνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλος στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012, Γιώργος Παγουλάτος «Το νησί που φεύγει».
Αφορά «μία ευσύνοπτη καταγραφή και ανάλυση των δομών, των επιλογών και των παραλείψεων που οδήγησαν τη χώρα μετά τη διεθνή κρίση του 2007 στην χρεοκοπία και τη διάσωση με Μνημόνια».
«Μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, την οργή διαδέχτηκε η δυσπιστία, η απώθηση και η κόπωση από το “πρόβλημα Ελλάδα”. Πολλοί χρησιμοποιούν πλέον τον απερίγραπτα κυνικό όρο «basket case», που παραπέμπει στους χωρίς μέλη βαριά ακρωτηριασμένους στρατιώτες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου που μεταφέρονταν μέσα σε καλάθι…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.