Η συνάντηση που διήρκεσε αρκετές ώρες φαίνεται πως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποιο επίσημο πόρισμα και έτσι η υπουργός αποχωρώντας από τη συνάντηση αρκέστηκε στο να δηλώσει λακωνικά «συνεχίζουμε».
Σημειώνεται πως οι θεσμοί έχουν ήδη επιδώσει στην ελληνική πλευρά το κείμενο συμφωνίας που συνέτασσαν τις προηγούμενες ημέρες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Euro-working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Υπογραμμίζεται πως σήμερα ακολουθεί μία σειρά συναντήσεων με τους θεσμούς. Αναλυτικά αυτή την ώρα υπάρχει συνάντηση για τα δημοσιονομικά, στις 6 έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τα δημόσια οικονομικά, στις 7 είναι ορισμένο το ραντεβού για την παιδεία, στις 8 για τις αγορές προϊόντων ενώ για τις 10 το βράδυ υπάρχει συνάντηση για την υγεία.
Οι Θεσμοί βλέπουν μέσα στο 2018 δημοσιονομικό κενό 600 εκατ. ευρώ
Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών [Διαβάστε εδώ σχετικά].
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
«Στόχος μας είναι έως την Τρίτη να βρεθούμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και εξ αποστάσεως, με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου», ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα εργασιακά, αλλά και στα δημοσιονομικά, σε σχέση και με τον προϋπολογισμό του 2017 που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε πως η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό περιορίστηκε σε μόλις 50 εκατ. για το 2017, παραδέχτηκε όμως ότι για το 2018 η απόσταση παραμένει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως το υπολόγισαν και κατά την προηγούμενη αποστολή τους στην Αθήνα οι δανειστές, το περασμένο καλοκαίρι.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κοινοτικών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ «αγκάθια» εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σημειώνεται ότι για την κρίσιμη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα η κυρία Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων (ΕΕ, ΕΚΤ, EMS, ΔΝΤ) είχε λάβει οδηγίες απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό, ώστε να απαντήσει στους δανειστές αν αποδέχεται τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση ή διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, για τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά, κυρίως, για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Ήδη όμως η ελληνική πλευρά, στην αγωνιώδη προσπάθειά της για επίτευξη συμφωνίας, έχει εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν δηλώνει πλέον ότι θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, όμως, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων.