«Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία», ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.
«Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης», τόνισε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κατέστησε εκ νέου σαφές ότι «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το «μνημόνιο» είναι άκυρο και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αναγνωρίστηκε και με τη συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής και είναι, επίσης, η άποψη των ΗΠΑ, σχεδόν του συνόλου του αραβικού κόσμου και της Ρωσίας.
«Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της.
Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, «ως εγγυητών της ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ. Μακρόν προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ αναφέρθηκε και σε κοινές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά. Τόνισε, επίσης, την επιδίωξη για μια στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας έως τέλος Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των φρεγατών, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δύο υπουργεία Αμυνας. Σημειώνουν ότι είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο και για τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed, σημειώνοντας ότι η ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτελούν επίσης τομέα κοινού ενδιαφέροντος όπου ο συντονισμός κρίνεται απαραίτητος.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει όμως η Αθήνα και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Πατρίκ Πουγιάν. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας, ενώ συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πώς βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο και πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα είτε σε Δημόσιο είτε σε Οργανισμούς.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε και μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πολιτικό περιοδικό «Politique Internationale» πως «όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη».
«Οταν η Τουρκία ανασχεδιάζει το χάρτη της Μεσογείου, δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε σε σχέση με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες».
Οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν και το μεταναστευτικό, για το οποίο υπήρξε απόλυτη συναντίληψη, με τον Γάλλο πρόεδρο να τάσσεται υπέρ της ταχείας υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη χώρα του για την αντιμετώπισή του.
«Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν πρόσβαση στη Ζώνη του Σένγκεν και οι οποίες αρνούνται πεισματικά να εκδηλώσουν έστω και την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμμετοχής στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν ότι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι τα εξής:
Ρωμανός για ΠΑΣΟΚ: Μην αντιγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα, ακόμη και στα λεφτόδεντρα
– Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όχι μόνο σε διμερές επίπεδο- όσων δεν δικαιούνται προστασία.
– Η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία.
– Η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς, καθώς αποτελεί κατ’ εξοχήν ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
Στήριξη για μείωση πλεονασμάτων, σήμα για περισσότερες επενδύσεις
Η στήριξη της Γαλλίας στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και η ισχυρή προοπτική για αύξηση των γαλλικών επενδύσεων, σφράγισαν την οικονομική ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τις επαφές που είχε με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού οικονομικού φόρουμ.
Σήμα για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα υπήρξε και από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, που μίλησε για την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να σηματοδοτηθεί η ανάκαμψη και να αυξηθούν οι επενδύσεις, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την κρίση, η οικονομία της συνεχώς αναβαθμίζεται και προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στη γαλλική στήριξη στην προσπάθεια να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020, έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απ’ το 2021», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα θέσει επισήμως το ζήτημα στα μέσα του 2020 και, όπως είπε, θα προβάλει δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της κυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.
Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρίες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της τεχνολογίας, της ασφάλισης, του τουρισμού, των ποτών και του φαρμάκου, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα καινούργιο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα.
Συζητήθηκαν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα πρότζεκτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυγχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, ενώ η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση του MEDEF (French Business Confederation) να οργανώσει σύντομα επίσκεψη γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση