Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την κα Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».
Η Bild αναρωτιέται: Ο Ερντογάν πίεσε τη Μέρκελ για τους συμμετέχοντες στη σύνοδο για τη Λιβύη;
«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;», γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild σε άρθρο της, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου.
«Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων;. Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα…», αναφέρει η εφημερίδα.
«Κακώς δεν προσκληθήκαμε» στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και από το «2015 η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, είμαστε γείτονες και έπρεπε να είμαστε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Επικοινώνησα και γραπτώς και θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέρκελ γι αυτό το ζήτημα. Έχω στείλει επιστολές για να ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις. Στο ζήτημα της Ελλάδας, εκτός από τον τερματισμό του Εμφυλίου, εστιάζουμε στην απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», τόνισε.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής για τη Λιβύη σε περίπτωση που δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά.