Με ανακεφαλαίωση των όσων έχουν προηγηθεί στις διασκέψεις των προέδρων της Βουλής στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ.Βούτσης έκανε ειδική αναφορά -χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά- στον κ.Κουτρομάνο που αποτελεί πρόταση της ΝΔ, αλλά και στον κ.Βασίλη Μουλόπουλο, λέγοντας ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μία πρόταση που κατατίθεται, πλέον, στη διάσκεψη των προέδρων, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του, προσήλθε με διάθεση «να είναι η σημερινή η τελευταία διάσκεψη» και να προχωρήσει η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσει και η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για το θέμα του αριθμού των αδειών, σημείωσε ο κ.Βούτσης, το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού.
Η πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.
Παράλληλα, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο κ. Βούτσης προχώρησε σε λεκτική διαβεβαίωση ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα υπάρξει πιο «ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη» από την αρχική κυβερνητική θέση που περιόριζε τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα.
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».
Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξης) είπε ότι συμφωνεί με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου πρόσθεσε όμως ότι «αν και σήμερα ο κ. Παππάς έκανε μια δήλωση μετριοπαθή δεν αποκλείεται αύριο να επαναφέρει το 4. Γι αυτό μας προβληματίζει μήπως ο υπουργός με αυτές τις εμμονές προσπαθεί μέσα από την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να πετύχει αυτό που θέλει.
Με τον κ. Κουτρομάνο συμφωνούμε και λυπάμαι που δεν τον προτείναμε εμείς. Θα θέλαμε όμως λίγο χρόνο για να μελετήσουμε τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ».
Από το Ποτάμι ο κ. Σπύρος Λυκούδης παραδέχθηκε ότι δημιουργείται κλίμα συναίνεσης και συμφώνησε με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου. Ωστόσο επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Σταθόπουλου στο τιμόνι του ΕΣΡ επισημαίνοντας όμως ότι η πρόταση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.
Να σημειωθεί ότι προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς προχώρησε νωρίς σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις που αναφέρουν ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης Αρχής. Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του Νίκου Παππά νωρίτερα σήμερα, που αφήνει ανοιχτό τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Υπενθυμίζεται, ότι σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Παππάς είχε πει: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση.
Ο κ.Δένδιας πάντως, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο». Απαντώντας, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό». «Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ.Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5», απάντησε ο κ.Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωση, ανοίγει δρόμος συζήτησης». Ο κ.Δένδιας πρότεινε και ενδεχόμενη αναβολή για λόγους συννενόησης.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσουν «παρών».
Από την πλευρά του ο Χρ. Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πρόταση του κ.Βούτση αν και δεν αναλύθηκε στο σύνολό της, ανταποκρίνεται και από την άποψη του κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ ανταποκρίνεται πλήρως ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτελέσει την αποστολή της και να λήξει η ανομία των 27 ετών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Λαμπρούλης: Παρών από το ΚΚΕ
Τη θέση του κόμματός του εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ψηφίζουν «παρών».
Ανδρέας Λοβέρδος
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος». «Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ.Παππάς, όμως, έχανε σε αξιοπιστία, βρέθηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού, δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς αναρωτιόμαστε τί σημαίνουν αυτά και η αναβάθμισή του. Πώς θα πετύχαινε τα 4 κανάλια; Όταν ο υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα. Είπατε ότι ο υπουργός θα ασκούσε την αρμοδιότητα με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Άλλα μας λέγατε εσείς κ.πρόεδρε και ο κ.Παππάς μας έλεγε άλλα. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ο κ.Παππάς έκανε μια ανακοίνωση. Δεν είπε σαφώς ότι το «4» δεν ισχύει, μπορεί αύριο να πει άλλα. Αυτός ο υπουργός, με αυτές τις εμμονές, μήπως προσπαθεί με την πρόταση των μελών, (σ. σ. για τη σύνθεση του ΕΣΡ) να του πουν πέντε μέλη από δω αυτό που θα θέλει;»
Ο κ.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι είχε προταθεί ο κ.Σωτηρέλλης, που ωστόσο δεν μπορεί αφού παίρνει τη sabbatical εκπαιδευτική του άδεια. Πρόσθεσε δε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήθελε να είχε σκεφθεί τον κ.Κουτρομάνο. Η στάση μας δικαιώνεται στα πράγματα, σημείωσε ο κ.Λοβέρδος.