Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε επισφράγιση των κινήσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για εμβάθυνση της σχέσης με τις ΗΠΑ, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης.
Η ατζέντα τόσο στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στις υπόλοιπες σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο που ξεκινά από τα εθνικά θέματα, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την προκλητικότητα της Τουρκίας, και εκτείνεται στην οικονομία και στις επενδύσεις, στην αμυντική συνεργασία, στα ενεργειακά, καθώς και σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τα θέματα παιδείας.
Εκτός από την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, στις αποσκευές του πρωθυπουργού θα βρίσκονται οι θετικές επιδόσεις και η προοπτική ενός success story για την ελληνική οικονομία, η θεαματική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας. Πεποίθηση, άλλωστε, του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη δίνει την εικόνα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Και, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που ενίοτε εκπέμπονται από δηλώσεις του κ. Τραμπ, εκτιμάται ότι η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η ψήφιση στις ΗΠΑ της νομοθεσίας EastMed Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη». Πρόκειται για νόμο που προστατεύει ουσιαστικά τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη, και με την ενσωμάτωση της EastMed Act στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ ο συγκεκριμένος αγωγός θεωρείται πλέον και με την αμερικανική σφραγίδα ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Δύσης.
Στο νομοσχέδιο που πέρασε από το Κογκρέσο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου και διατάξεις κατά της Τουρκίας, σχετικές με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου αφορούν στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, στην ίδρυση ενεργειακού κέντρου συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στις υπόλοιπες χώρες που θα αναμειχθούν στον EastMed και στην παρακολούθηση των επικίνδυνων και κακόβουλων δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι προεδρικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκτιμάται ότι έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.
Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον έλαβε μέρος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για ενεργειακά θέματα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου στην Αθήνα.
Σημαντική στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της Ελλάδας ως βασικού εταίρου των ΗΠΑ θεωρείται και η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, που αποτελεί επίσης σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Στον αμυντικό τομέα υφίσταται το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16, ενώ έχει εκφραστεί και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη η βούληση, εφόσον το επιτρέψουν σε βάθος χρόνου οι δημοσιονομικές συνθήκες, να εξετάσει η χώρα μας και το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών F-35. Συζητείται επίσης και η δυνατότητα εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας στον τομέα της συμπαραγωγής drones.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη στην Αθήνα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ από τον Νίκο Δένδια και τον Μάικ Πομπέο. Ο τελευταίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη, όπως και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς, κι αυτό θα αποτυπωθεί και στο δείπνο που θα οργανώσουν οι δύο κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.
Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και για τις εισαγωγές υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Δεύτερο πολύ σημαντικό πεδίο επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι αυτό της οικονομίας, όπου παρουσιάζει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η συνάντηση που θα γίνει με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Τη σημασία της ενισχύει το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ η πρώην επικεφαλής του -και πρόεδρος σήμερα της ΕΚΤ- Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε και υπό τη νέα της ιδιότητα σχετικό σήμα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Φρανκφούρτη.
Η Αθήνα σχεδιάζει να θέσει επίσημα στο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, θεωρώντας ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η μείωση του κόστους δανεισμού και η θετική πορεία της οικονομίας βοηθούν στην επίτευξη του στόχου ώστε να ισχύσει από το 2021.
Ο πρωθυπουργός θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη την Ελλάδα με άλλο μάτι και εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις στη χώρα.
Σημαντικού ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις επενδύσεις θα είναι και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα διεξαχθεί από 21 έως 25 Ιανουαρίου.
Μπαράζ διεθνών επαφών
Οι διεθνείς επαφές του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν στις 29 Ιανουαρίου που θα επισκεφθεί, για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, το Παρίσι. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρέχει ξεκάθαρη στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το ζήτημα της «συμφωνίας» Τουρκίας – Λιβύης. Τον Απρίλιο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πεκίνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα συναντήσει την άνοιξη και τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα.
Κοντά στην ομογένεια
Η επίσκεψη πάντως του Ελληνα πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από την ομογένεια, καθώς θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Tarpon Springs της Φλόριντα, μια πόλη που δημιουργήθηκε από Ελληνες και υπάρχει εκεί μεγάλη ελληνική κοινότητα. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην οποία θα είναι παρών και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ αμφότεροι θα μιλήσουν σε εκδήλωση της ομογένειας.
Στις επαφές του με την ομογένεια ο κ. Μητσοτάκης θα προβάλει τη μεγάλη επιτυχία της ψήφισης, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 288 ψήφων, του νόμου που κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος ώστε οι Ελληνες που ζουν εκτός επικράτειας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής