Χθες το πρωί, μία μέρα μετά την επεισοδιακή παραλαβή-παράδοση, ο υπουργός βρέθηκε στην έκτακτη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι εμφανώς ανακουφισμένοι μίλησαν λίγο αργότερα για πολύ καλό κλίμα με τη νέα ηγεσία. Βέβαια, ο κ. Γαβρόγλου δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τις ηγεσίες των ΤΕΙ. Εχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για το μέλλον της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και υπήρχαν από τότε οι πρώτες ενδείξεις για συνεννόηση.
Το νομοσχέδιο που ύστερα από μία μακρά δημόσια διαβούλευση κατέληξε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, φαίνεται ότι δεν θα διανύσει τον δρόμο προς τη ψήφιση, σίγουρα όχι με τη μορφή που έχει μέχρι στιγμής. Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πηγές, έχει αρκετές προτάσεις –ειδικά για το καυτό άρθρο που αφορά τα δίδακτρα– όμως επισημαίνεται ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το πάγωμα του νομοσχεδίου θα ηρεμήσει τα πνεύματα και στην πλευρά των πρυτάνεων, και κυρίως των ηγεσιών των πανεπιστημίων που διατηρούν μεταπτυχιακά με υψηλά δίδακτρα.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Στον αντίποδα, ο νέος υπουργός Παιδείας στρέφεται σε ένα άλλο νομοσχέδιο, καθώς, όπως φαίνεται, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε σχέδιο νόμου που θα αφορά πάνω από 100 ειδικότητες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις οποίες δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα.
Από το γραφείο τύπου του υπουργείου Παιδείας απέφυγαν να αναφερθούν στις συζητήσεις που έγιναν για το επίμαχο νομοσχέδιο των μεταπτυχιακών, ενημέρωσαν όμως ότι η συζήτηση μεταξύ του κ. Γαβρόγλου και των προέδρων αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ όπως και την οργάνωση της διαδικασίας μιας σειράς συζητήσεων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Για το πρώτο σκέλος που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο υπουργός Παιδείας φέρεται να υποσχέθηκε να βάλει ένα τέλος στο χάος των πτυχίων χωρίς αντίκρισμα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Για το δεύτερο, πρότεινε σε πρώτο στάδιο τη διοργάνωση ημερίδων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ώστε να συζητηθεί το μέλλον των Ιδρυμάτων και να σχεδιασθεί κοινή πορεία, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν φάνηκε ρεαλιστική σε κάποιους προέδρους, όμως στο σύνολό της η Σύνοδος φαίνεται ότι έχει ηρεμήσει, καθώς έστω για αρχή έχει γλυτώσει το θέμα των μεταπτυχιακών αλλά και τις συζητήσεις για κατάργηση τμημάτων τους, σε μια επερχόμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, με συμβιβαστική λύση τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου