Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά της κανονικότητας στη δημόσια ζωή επικροτούνται από την κοινωνία. Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, με κυριότερη τη μείωση της φορολογίας, και στη δημόσια τάξη με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για τους «μπαχαλάκηδες», τυγχάνουν ευρύτατης στήριξης, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προωθούμενη ρύθμιση για τις διαδηλώσεις, ώστε, χωρίς να παρεμποδίζεται το δικαίωμα των συνδικάτων ή άλλων φορέων να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και πορείες για τα αιτήματά τους, η λειτουργία των πόλεων να συνεχίζεται απρόσκοπτα και να περιορίζεται η ταλαιπωρία στις μετακινήσεις.
Ο νομοθετικός πυρετός αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, με κορωνίδα το νέο ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει βελτίωση των όρων συνταξιοδότησης, καθώς καταργούνται οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, και κίνητρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Ρωμανός (ΝΔ): Ο προϋπολογισμός του 2025 σε νούμερα και οι συγκρίσεις
Η κοινωνία στηρίζει
Τομή θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη η απόφαση να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομική ζωής. Το στίγμα το έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ήταν σαφές: «Το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά το σεβασμό στον δημόσιο χώρο».
Παρέμβαση έκανε ο πρωθυπουργός και για το επίδομα γέννησης, τονίζοντας ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. «Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και, τελικά, ελπίδα για καλύτερη ζωή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην ατζέντα
Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν το εγχειρίδιο νομοπαρασκευστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης, με εισηγητή τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με εισηγητή τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Α. Σκέρτσο, και η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ι. Τσακίρη.
Επίσης, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα επελέγησαν οι σύμβουλοι Επικρατείας κ.κ. Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα ως αντιπρόεδροι του ΣτΕ, και η κυρία Ασημίνα Σαντοριναίου ως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αποφασίστηκε, επίσης, η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επίσης την παράταση ισχύος της ΠΥΣ 33/2006 «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα», με εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο. Και η επιλογή του Μανώλη Μαματζάκη, καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Business, Management and Economics School του University of Sussex, ως μέλους του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Από την έντυπη έκδοση