Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και απάτης

Newsroom eleftherostypos.gr

«Θα συμφωνήσετε νομίζω όλοι ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση ψυχρών αριθμών» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή  για τον προϋπολογισμό , ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είναι η ίδια η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, και των παιδιών τους, πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Και είναι, ταυτόχρονα, η φωτογραφία, το καθρέφτισμα, της λογικής, της πολιτικής, ακόμα και της ηθικής μιας κυβέρνησης» προσέθεσε.

«Κι αν έτσι δούμε το σημερινό σχέδιο Προϋπολογισμού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη».

«Για τους λίγους και εκλεκτούς, όμως, προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά. Είναι με δυο λόγια Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, αλλά και απάτης» συνέχισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τον «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά».

«Απάτες που, όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη. Ακόμα και στους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ» συνέχισε. «Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Αυτά λέγατε στην περυσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Την στιγμή που η δική μας κυβέρνηση έβγαζε οριστικά τη χώρα από τον κλοιό των μνημονίων. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε, κύριε Μητσοτάκη. Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας. Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας. Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα, ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%».

«Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Σε αντίθεση με μας, που είχαμε την εντελώς αντίθετη λογική. Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε, την επιβαρύνετε.

Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος,

την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος,

την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης,

το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού,

τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς,

την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών,

και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτό είναι μέρισμα-φάντασμα. Ακόμα πιο άθλια απάτη, αυτό που αφορά τα άτομα με αναπηρία

Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιούλη και το λέτε χωρίς ντροπή. Αρνήθηκε ο αρμόδιος υπουργός να συναντήσει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί αναγκάζετε τους υπαλλήλους του κράτους να απαντήσουν για τα Greek Statistics. Απάτη το επιτελικό κράτος, που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Απάτη η προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης. Απάτη μέγιστη και τρισάθλια επίσης, η καταγγελία προεκλογικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. Που τώρα, ορθώς, λέτε ότι θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε. Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας για το προσφυγικό ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Πού είναι αυτές οι μπουλντόζες, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει πέντε μήνες και ούτε ο διαγωνισμός δεν τελείωσε. Και, τέλος, χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης. Ούτε στον νόμο πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη ούτε στην τάξη. Αν δεν σας βολεύει ο νόμος τον αλλάζετε, όπως στην υπόθεση του διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε».

«Φορούν κουκούλες σε πολίτες, σαν να προορίζονται για το Γκουαντάναμο»

«Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα, δεν διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

«Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Κυρίως την στιγμή που κυριαρχεί γενικευμένη ανασφάλεια στην κοινωνία – εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας, που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση. Και ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας, που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ακόμα και ο κ. Αλιβιζάτος σας έστειλε επιστολή για να καταδικάσει και να προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος μιας επιτροπής για την αστυνομική βία, όταν θα καταλήξει να δουλεύει 24ώρες το 24ωρο και επί επτά ημέρες» επισήμανε.

«Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς»

«Δεν θέλω στη σημερινή ομιλία να μακρηγορήσω, σχετικά με το τι παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015 και τι παραδώσαμε τον Ιούλιο του 2019. Διαφέρουν όσο η νύχτα με τη μέρα. Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μια σύντομη αναφορά» υπογράμμισε. «Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια. Αυτή η αρχή της νέας εποχής δεν ήταν σπορά του τυχαίου. Ήταν καρπός της θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας κατά την τριετία 2015-2018, ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και να τεθούν οι βάσεις ενός νέου ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης, όπου τα οφέλη θα μοιράζονται δίκαια».

«Ο προϋπολογισμός αυτός καταργούσε την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις και θέσπιζε επεκτατικά μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου ένα δισ. Μέτρα, για να το πω πιο απλά, που προστάτευαν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενίσχυαν το διαθέσιμο εισόδημα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και ταυτόχρονα υποστήριζαν την οικονομική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων:

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά. Τα ψηφίσατε και εσείς

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,

Η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά

Οι προσλήψεις στην Παιδεία και στην Υγεία.

Και άλλα πολλά.

Ο Προϋπολογισμός αυτός συμπληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους -μόλις βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- από νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 0.6% του ΑΕΠ, με την ίδια ισόρροπη στόχευση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων:

Η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια.

Η παροχή μόνιμης ενίσχυσης εν είδει 13ης σύνταξης

Συνολικά μετά το τέλος των προγραμμάτων, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μέχρι τον Μάιο του 2019 νομοθετήσαμε μέτρα κόστους περίπου 2.2 δις ευρώ, ενώ διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα 800 εκατ. Δηλαδή αθροιστικά τρία δισ. Τρία δισ. ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο. Και εσείς μέχρι σήμερα έχετε δώσει μόνο 205 εκατ. επιπλέον στον ΈΝΦΙΑ και αυτό για τα υψηλά βαλάντια και μόλις 175 εκατ. κοινωνικό μέρισμα. Άθροισμα 380 εκατ., κατηγόρησε την κυβέρνηση.

«Και έχετε δημιουργήσει την εντύπωση, με τη βοήθεια όσων σας στηρίζουν στα ΜΜΕ, ότι φέρατε τη χαρά, την ευτυχία και το χαμόγελο στα χείλη του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης. Έχετε βεβαίως φέρει τη χαρά και την ευτυχία στους λίγους προνομιούχους. Γιατί θα φέρετε μια γενναία μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Που θα ευνοήσει κυρίως όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλή κερδοφορία. Εμείς όμως τον επεκτατικό προϋπολογισμό του 2019, δεν τον παρουσιάσαμε ως μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα, αλλά ως ένα πρώτο βήμα σε ένα συνολικό σχέδιο μιας πενταετούς ανορθωτικής στρατηγικής. Μιας στρατηγικής όπου η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία θα συμβάδιζε με την ταχεία αποκατάσταση των πληγών της κρίσης και την αποκατάσταση του εισοδήματος των συνεπών φορολογουμένων, που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσαρμογής, και τη στήριξη της ανάκαμψης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για το 2020-2022, τον Μάη, οπότε και ανακοινώσαμε τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ. για την ισόποση μείωση των πλεονασμάτων κατά την επόμενη τριετία. Και ανακοινώσαμε μέτρα, όπως μεταξύ άλλων:

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου

Η επιδότηση εισφορών επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

Και άλλα πολλά που αφορούν αποκλειστικά τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Ο δικός σας προϋπολογισμός τι κάνει; Πού είναι αυτά τα μέτρα; Πού είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε; Είπαμε, απάτη. Όμως, πέραν της απάτης, ποια είναι η δική σας φιλοσοφία που κρύβεται απο πίσω; Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει, εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων» σημείωσε.

«Υπηρετείτε μια οικονομική στρατηγική που, όπου έχει δοκιμαστεί, σε όλο τον πλανήτη, έχει αποτύχει. Την στρατηγική αύξησης των κερδών, με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ακόμα χειρότερα, μειώνετε την εταιρική φορολογία στη βάση ενός δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από μείωση άλλων κρίσιμων κατηγοριών δαπανών, όπως οι δαπάνες για ενεργές πολιτικές απασχόλησης. Και βεβαίως από ανεδαφικές εκτιμήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για να το πούμε απλά, είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε την με μεγάλες θυσίες κατακτημένη δημοσιονομική ισορροπία, προκειμένου να χρηματοδοτήσετε την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ελπίζοντας πως αυτή κάποια στιγμή μπορεί να φέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Χάνεται έτσι η ευκαιρία η έξοδος από την κρίση που εμείς δρομολογήσαμε, να συνοδευτεί από αύξηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ αναβιώνουν κίνδυνοι διατάραξης της δημοσιονομικής ισορροπίας» εκτίμησε.

«Εμείς είχαμε και έχουμε σχέδιο να προχωρήσουμε ακόμα πιο τολμηρά βήματα σε μια ανορθωτική στρατηγική για την οικονομία και τη κοινωνία. Με περισσότερη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των νοικοκυριών, με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους, με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την υποστήριξη ενός μοντέλου ανάπτυξης που είναι συμβατό με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Εσείς τι ακριβώς έχετε ως σχέδιο; Να γεμίσετε το πιάτο των λίγων και ισχυρών; Και, αν και όταν αυτό ξεχειλίσει, να πέσει και καμιά σταγόνα για τους υπόλοιπους. Η στρατηγική σας είναι πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Και θα έρθει η ισχυρή ανάπτυξη. Μα αυτές ακριβώς δεν ήταν η στρατηγική και οι πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση;» διερωτήθηκε.

«Εμείς αντιθέτως στρέψαμε την Ελλάδα προς το μέλλον. Μειώσαμε την ανεργία σχεδόν δέκα μονάδες και αντιστρέψαμε την τάση μείωσης των μισθών, που είχατε επιβάλει στην ελληνική οικονομία όχι μόνο τα χρόνια του Μνημονίου και της κρίσης, αλλά και τα δήθεν καλά χρόνια της ανάπτυξης που προηγήθηκαν Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταφέραμε να αυξηθεί ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 4% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας: «Περιορίσαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο πριν από την κρίση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της φτώχειας από 23,1% το 2012-2013, αποκλιμακώθηκε στο 18,5% το 2018. Ποσοστό χαμηλότερο ακόμα και από την εποχή πριν τα μνημόνια. Για μας, ως κόμμα της Αριστεράς, και αυτό το ποσοστό είναι μεγάλο. Για εσάς είναι ένας δευτερεύων αριθμός που, με την πολιτική σας, θα τον διογκώσετε. Παραδώσαμε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Παραδώσαμε ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου, €37δισ. Και είναι ακριβώς αυτό το απόθεμα, το οποίο συγκεντρώσαμε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, που επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων -και όχι η άνοδός σας στην εξουσία κύριε Μητσοτάκη, όπως αυτοθαυμάζεστε. Άλλη απάτη κι αυτή».

«Και βεβαίως, αντί για τις ανοησίες περι δημοσιονομικού κενού €394 εκατ. για το 2019, όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης, παραδώσαμε δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, όπως λέει ο λογαριασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, €1,783 δισ. Δηλαδή, αυξημένο κατά €263 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Παραδώσαμε μία οικονομία με ολοένα καλύτερες επιδόσεις. Ας πάμε, όμως, τώρα στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να δούμε τις δικές σας επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι του δικού μας, δεύτερου τριμήνου.

Το τρίτο τρίμηνο, λοιπόν:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0%.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Ενώ το μήνα Οκτώβρη είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στο ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων με 126.000 περισσότερες απολύσεις έναντι των προσλήψεων

Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα γραφής της πολιτικής σας.

Ο προϋπολογισμός σας επίσης, μειώνει σημαντικά την κατ’ εξοχήν αναπτυξιακή δαπάνη -τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Και τη μειώνει, όχι μόνον σε σύγκριση με το 2018, αλλά και με το 2017, ενώ εμείς την αυξάναμε σταθερά κάθε χρόνο, ακόμα και εν μέσω Μνημονίου.

Στις δε κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού, δηλαδή, στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό, παντού καταγράφονται είτε μικρές μειώσεις είτε στασιμότητα.

Αντίθετα, εμφανίζονται, για πρώτη φορά, αυξημένες δαπάνες για τα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, καθώς επίσης και υψηλά κονδύλια για τον λεγόμενο «επιτελικό συντονισμό» στα υπουργεία.

Δηλαδή, για το πολυπληθές δήθεν επιτελικό κράτος της παράταξής σας.

Είναι αλήθεια αυτό ένα συνολικό σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μεταμνημονοιακή εποχή;

Ή μήπως είναι ακριβώς η επανάληψη των συνταγών που μας οδήγησαν στην κρίση;

Τώρα όμως είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, όχι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα είναι να θεωρήσετε ως επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση.

Να θεωρήσετε ως επιστροφή στην κανονικότητα την επιστροφή στις πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, που επαναφέρουν την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, που αδιαφορούν για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την αναδιανομή και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Η αναδιανομή είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης, διότι έχει αποδειχτεί εμπειρικά ότι η μείωση ανισοτήτων είναι και αναπτυξιακά ευεργετική. Η ενίσχυση των μισθών και του κοινωνικού κράτους είναι αυτή που, αυξάνοντας τη ζήτηση, αυξάνει τη κατανάλωση και δημιουργεί μια προοπτική σταθερής ανοδικής πορείας στο ΑΕΠ.

Συνεπώς, η πολιτική σας, κατά την άποψή μας, δεν είναι μόνο άδικη, είναι προσανατολισμένη στη λάθος κατεύθυνση. Η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν χρειάζεται να επιστρέψει στα χέρια και στις πολιτικές συνταγές που μας οδήγησαν στα μνημόνια.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ανορθωτικό σχέδιο.

Χρειάζεται αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας και όχι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων.

Χρειάζεται αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων και όχι διάλυση και ασυδοσία.

Χρειάζεται αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες τεχνολογίες και τη καινοτομία, και όχι μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό και στην οικοδομή και επιδοτήσεις σε όσους έχουν πρόσβαση στην εξουσία ανεξάρτητα από τη παραγωγική προοπτική των δραστηριοτήτων τους.

Χρειάζεται δίκαιη και με σύγχρονους όρους ανάπτυξη, που σημαίνει μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με τη προστασία του περιβάλλοντος σε προτεραιότητα και όχι διευκολύνσεις, παράκαμψη της νομοθεσίας και επιδοτήσεις σε όσους πληρώνουν, ακόμη και αν αυτοί καταστρέφουν το περιβάλλον με εξορύξεις, όπως στη Χαλκιδική που τώρα θέλετε να τις πάτε και στην Θράκη

Χρειάζεται τέλος αναβάθμιση κράτους και της δημόσιας διοίκησης, εμβάθυνση της αξιοκρατίας και όχι επιστροφή στις πιο χυδαίες πελατειακές σχέσεις των κομματικών διορισμών και των υπερήλικών κομματαρχών στους Δημόσιους οργανισμούς ‘όπως ο κ. Πατέρας που σας έδωσε 1000 ψήφους και τον κάνατε διοικητή στο νοσοκομείο Κ¨αρδίτσας

Αυτό το ανορθωτικό πρόγραμμα έχουμε σχεδιάσει και αυτό θα υλοποιούσαμε, αν δεν ερχόσασταν με μια προπαγάνδα ακραίας εξαπάτησης και απατηλών υποσχέσεων, να κερδίσετε την ψήφο του ελληνικού λαού.

Όπως σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την έξοδο από τα μνημόνια.

Τη ρύθμιση του χρέους.

Την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε θετικά για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διαφορά που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και τριάντα χρόνια,

Αλλά και με την αναβάθμιση των συμμαχιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλάζει προς όφελος της χώρας την ισορροπία στη περιοχή.

Ως κυβέρνηση παλέψαμε και εξασφαλίσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοιμάσαμε την αναθεώρηση της αμυντικής μας συμφωνίας που συζητάμε σήμερα και αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας.

Το κάναμε προφανώς όχι από ιδεολογική προσέγγιση, αλλά από εθνική ευθύνη. Αναγνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά μας με τις ΗΠΑ συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ένας ισχυρός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Αν αυτό οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο αυτό, ενώ την ίδια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, αν πρωτίστως δεν προχωρήσουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.

Και τρίτον, στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο πρόεδρος Ερντογάν από το 2016.

Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές.

Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων.

Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Δεν είμαστε εδώ απλά για να κάνουμε αντιπολίτευση.

Είμαστε εδώ για να παρεμβαίνουμε, όσο μπορούμε πιο δημιουργικά για το καλό της κοινωνικής πλειοψηφίας, για το καλό του λαού και του τόπου.

Ο προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι άδικος και το κυριότερο είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες.

Παράγει μεγαλύτερες αντιφάσεις και κινδύνους για την οικονομία και τη κοινωνική πλειοψηφία, σε μια περίοδο ήρθε η ώρα που οι πολλοί να θρέψουν τους καρπούς των θυσιών τους.

Στον ελληνικό λαό αξίζει, μετά από τόσα χρόνια θυσιών, ένα καλύτερο αύριο.

Και πιστεύουμε ότι όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα το κατακτήσει μόνο μέσα από τους αγώνες του.

Καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ

Και καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ανθρώπους του πνεύματος, να είναι σε εγρήγορση.

Η πορεία προς τα εμπρός για τη χώρα δεν ακυρώθηκε.

Απλά αναστάλθηκε.

«Με τους δικούς τους αγώνες, σύντομα θα ξαναγίνει πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom