Εφτασε στο σημείο να τοποθετήσει στο επίκεντρο της κριτικής τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον στο ορατό παρελθόν.
Είναι ενδεικτικό ότι με προφανή σκοπό να προκαλέσει σύγχυση στις τοπικές κοινωνίες και την κοινή γνώμη, ο κ. Τσίπρας έφτασε να παρουσιάσει την επιστολή Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. μετά τη συνάντησή τους, για να υποστηρίξει ότι δήθεν η κυβέρνηση σχεδιάζει να λειτουργήσει τις νέες δομές χωρίς να κλείσει τις παλαιές, όταν είναι γνωστό – και το επανέλαβε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – το αυτονόητο ότι η Μόρια και η δομή στο Βαθύ της Σάμου θα κλείσουν όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όταν ετοιμαστούν οι νέες δομές.
Ανακοίνωση
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αργά το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια ανακοίνωση – απάντηση στον κ. Χρυσοχοΐδη με γενικότητες και αοριστίες στην ίδια γραμμή της στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής. Λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ διένειμε non paper σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας θα πάει να μιλήσει στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, για να αναδείξει το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης…
«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει, βρίσκεται σε βέρτιγκο», είπε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης για να αποφύγει την εσωκομματική κριτική.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οικοδομεί ένα σαθρό μοντέλο διακυβέρνησης» ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας η ανικανότητά τους να διαχειριστούν τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό».
Φταίνε… τα ΜΜΕ
Οπως ήταν φυσικό, από την κριτική του κ. Τσίπρα δεν ξέφυγε το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το βιογραφικό του υφυπουργού κ. Διαματάρη, την τοποθέτηση του κυρίου Κοντολέοντα στην ΕΥΠ, του κυρίου Πατέρα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Ηταν άλλωστε αναμενόμενο. Μίλησε ακόμα για «σιωπητήριο στα ΜΜΕ» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και ισχυρίστηκε ότι «αδέρφια, ξαδέρφια, φίλοι, δικοί τους δημοσιογράφοι, αποτυχόντες πολιτευτές, μέλη της Ν.Δ., της ΔΑΚΕ, της ΟΝΝΕΔ αποτελούν τον κομματικό στρατό της fake αριστείας που διοικεί αυτή τη στιγμή το κράτος».
Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση αλαλούμ και παλινδρομήσεις και υποστήριξε ότι πορεύεται πέντε μήνες δίχως σχέδιο και με συγκρουόμενες στρατηγικές, κάνοντας και αναφορά στην ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ.
«Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με κόπο, με συνεχή μάχη απέναντι στους θεσμούς, γκρεμίζονται μέσα σε 5 μήνες, όχι γιατί το ζητούν πια οι θεσμοί σε μία χώρα εκτός Μνημονίων, αλλά γιατί το ζητάει ο ΣΕΒ, γιατί το ζητούν οι φίλοι και χορηγοί του κυρίου Μητσοτάκη, προκειμένου να έχουν τις λιγότερες δυνατές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κατάργηση της επεκτασιμότητας, ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία».
Ετοιμοι για νέα κωλοτούμπα
Αναφερόμενος δε στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών μετά από διάφορα «τσιτάτα» όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με την εθνική φανέλα προκειμένου να υπάρξει διακομματική συναίνεση έκανε υποχωρήσεις κ.λπ. και διάφορες επισημάνσεις όπως ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται και στην ανάγκη για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προτάσεις και τροπολογίες». Λίγο αργότερα, η Κουμουνδούρου ατύπως διέρρεε άλλη μία «κωλοτούμπα», στο εσωτερικό αυτή τη φορά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ψηφίσει «ναι» τελικά στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Από την έντυπη έκδοση