Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες – Σχέδιο νόμου για… συναίνεσης

Πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες - Σχέδιο νόμου για… συναίνεσης

Newsroom eleftherostypos.gr

Όλα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζονται οι προϋποθέσεις για το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου αλλά και πώς και πού θα γίνεται η εκλογική διαδικασία στις χώρες του εξωτερικού:

– Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εκλογείς οι οποίοι την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, των εκλογών για την ανάδειξη των μελών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και την ημέρα διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός της επικράτειας.

– Ως «εκτός επικρατείας εκλογέας» θεωρείται κάθε Ελληνας πολίτης που έχει ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκεται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας.

– Η ψηφοφορία διεξάγεται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά κέντρα εξωτερικού.

– Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται σε μία (1) ημέρα και η διεξαγωγή της ορίζεται μεταξύ της τέταρτης (4ης) και της προηγούμενης ημέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας εντός της ελληνικής επικράτειας.

– Δεν επιτρέπεται να είναι σε εξέλιξη ψηφοφορία σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού ενώ έχει περατωθεί η ψηφοφορία εντός της επικράτειας.

– Η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των εκλογέων της προηγούμενης παραγράφου γίνεται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

– Ως απαραίτητη προϋπόθεση εκλογείς να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

-Ως προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ορίζεται ότι θα πρέπει να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής και να έχουν οι ίδιοι ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή οι σύζυγοί τους ή το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

– Για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών λειτουργεί ειδική εφαρμογή για την εγγραφή, τη μεταβολή στοιχείων και τη διαγραφή ή αναστολή της αίτησης από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού.

– Για την ταυτοποίηση του εκλογέα γίνεται χρήση των διαπιστευτηρίων εισόδου σε εφαρμογές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα βασικά δικαιολογητικά είναι:

– Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας,
μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

– Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

– Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

– Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι Ελληνες ναυτικοί που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας, ακόμη και εάν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν προσκομίζοντας επιπλέον των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών το ναυτικό τους φυλλάδιο στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα.

– Για να συσταθεί ένα εκλογικό τμήμα ο αριθμός των εκλογέων δεν μπορεί να είναι μικρότερος 40 ή να υπερβαίνει τους εξακόσιους.

Μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, στον αριθμό ΕΓΚΥΡΩΝ ψηφοδελτίων συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι που συγκέντρωσαν αυτοί στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Δημήτρης Κατσάκος

Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων που πήγε στα κόμματα

Μιχάλης Μάρδας

Υδατοδρόμιο και στην Αττική: Πού και πώς θα λειτουργήσουν

Ανδρέας Ντίνης

Σχέδιο νόμου για τις εκλογές: Αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας – Ποιες περιφέρειες χάνουν έδρα

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: Έτσι θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού – Τι έγγραφα πρέπει να προσκομίσουν

Δημήτρης Κατσάκος

Πρόταση νόμου από Βαρουφάκη στη Βουλή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Δημήτρης Κατσάκος

DW: Στις καλένδες η ψήφος των απόδημων Ελλήνων παρά τις υποσχέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά με πιτσιρικά που θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 25 Μαϊου η ημέρα ψηφοφορίας των Ελλήνων της Βρετανίας για τις Ευρωεκλογές

Evanthia Karra