Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τα 5.000 ανήλικα προσφυγόπουλα υπάρχουν 1.180 που «το έχουν σκάσει» από τις προσωρινές δομές φύλαξης και αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.
Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ζητήθηκε και δόθηκε παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χρηματοδότηση των ξενοδοχείων που φιλοξενούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ως τον Μάρτιο του 2020.
Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακαινίζονται 4 ακίνητα όπου αναμένεται να στεγαστούν ανήλικοι πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2019, ενώ συμφωνήθηκε με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων η απορρόφηση 400 ανήλικων μεταναστών σε δομές της Κρήτης (100 παιδιά σε κάθε νομό).
Τέλος μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) εξετάζεται η μετακίνηση όσο το δυνατόν περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τις δράσεις που υλοποιούνται:
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
-Δημιουργούνται άλλες 2000 θέσεις φιλοξενίας στο πλαίσιο κοινής δράσης με το υπουργείο δημοσίας τάξεως με τη χρηματοδότησης του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης.
-Συνεχίζονται οι επαφές με δήμους για τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας. Οι δήμοι της Κρήτης ήδη δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία 400 θέσεων φιλοξενίας.
– Θα αξιοποιηθούν ακίνητα του υπουργείου εθνικής αμύνης για τη δημιουργία 3 ξενώνων σε συνεργασία με ΜΚΟ.
– Θα προωθηθούν αλλαγές του ισχύοντος νόμου περί αναδοχής παιδιών. Η αρμόδια υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπήρξε αντιστοίχιση ενδιαφερόμενων αναδόχων οικογενειών με παιδιά ,που φιλοξενούνται σε ιδρύματα εκτός Αττικής με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει πολύ η λίστα αναμονής.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για την επανένωση των παιδιών με συγγενικά τους πρόσωπα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες -τόνισε η κ. Μιχαηλίδου- όμως και πάλι θα μείνει ένα κομμάτι των παιδιών στη χώρα μας τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν και να ενσωματωθούν. Το ευαίσθητο αυτό θέμα αγγίζει τις τοπικές κοινωνίες. Οι φωνές αντίδρασης που ακούγονται αποτελούν τη μειοψηφία».
Τα παιδιά σήμερα φιλοξενούνται: α) σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπου μένουν έως και δύο έτη, β) σε ξενώνες φιλοξενίας ( 1006 παιδιά), γ) σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, δ) σε ξενοδοχεία ( 320 παιδιά), ε) σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.
Η κ. Μιχαηλίδου επέκρινε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου καθώς είχαν μείνει κενές 180 θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ενώ δεν έγιναν ενέργειες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ.