Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Τράπεζες επανεξετάζουν τις χρεώσεις μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Να επανεξετάσουν την πολιτική χρεώσεων και προμηθειών δεσμεύτηκαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει αφενός να μειώσουν τις χρεώσεις σε μία εποχή μάλιστα που η κυβέρνηση εστιάζει στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αφετέρου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το σχέδιο «Ηρακλής», με τις τράπεζες να επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στο κεντρικό σχήμα τιτλοποιήσεων, ενώ συζητήθηκε τόσο το θέμα της παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και η κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου για παλαιότερες δανειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών. «Εχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη συνεργασία αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Bασίλη Ψάλτη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εurobank, Φωκίωνα Καραβία, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank, Θεόδωρο Πανταλάκη, και τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στενή συνεργασία των δύο χωρών σε 4 σημεία

Λάμπρος Κατσαρός

Moody’s: Αναβαθμίζει τις τράπεζες σε θετικό outlook

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προσέξτε αυτά τα μηνύματα, είναι απάτη – Αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σας

Λάμπρος Κατσαρός

Βραζιλία: Συμμορία λήστεψε 3 τράπεζες- Οι ληστές διέφυγαν με ομήρους δεμένους στα αμάξια τους [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πυρόπληκτος καταγγέλλει ότι οι τράπεζες του ζητούν 800 ευρώ ενώ έχουν ανασταλεί οι δανειακές υποχρεώσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Εξόφληση φόρου εισοδήματος: Μέχρι και 12 άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυστραλία: Μπλακάουτ στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Ρύθμιση οφειλών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία και 420 δόσεις στις Τράπεζες – Όλη η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom