Όπως εξήγησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για παράταση του προγράμματος για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού: στον Σκαραμαγκά αφορά τη συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων, η πρώτη εκ των οποίων παραδίδεται οσονούπω και η δεύτερη παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2020.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή, διασφαλίζει κάποιον εργασιακό βίο και στην ουσία δίνει πίστωση χρόνου στη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων ενόσω, παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή που – όπως είπε – ευελπιστούμε ότι θα έρθει και θα διασφαλίσει στο απόλυτο πλέον τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας.
Κάλεσε, μάλιστα, τη Βουλή να υπερψηφίσει την ρύθμιση αυτή, για τρεις λόγους:
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
– Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα, αφού στην ουσία διευθετεί μια επείγουσα κατάσταση, καθώς το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού έχει λήξει στις 31 Σεπτεμβρίου.
– Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου υπάρχει μια σχετική συνάφεια με το παρόν νομοσχέδιο.
– Ο τρίτος λόγος είναι ότι για τις δύο αυτές διατάξεις υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αυξάνεται η πολεμική ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού άμεσα με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατέθεσε, επίσης, τροπολογία για την αλλαγή στη σύνθεση του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου έτσι ώστε -όπως είπε- να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα για το ευρύ κοινό.