Η προσοχή της συνεδρίασης ήταν στραμμένη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, μετά και τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε πρώτο σήμερα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλυτική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην Μόρια και τον τρόπο διαχείρισης τους από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλης Κικίλια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται εκτενώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο πιθανότατα να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην επίσπευση των διαδικασιών για την χορήγηση του ασύλου μέσω συγκεκριμένων, σαφών και ξεκάθαρων χρονοδιαγραμμάτων για την διεργασία των αιτήσεων στα διοικητικά στάδια και την μείωση των δικαστικών σταδίων από 2 σε 1 καθώς. Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να αποσυμφορηθεί η δομή της Μόριας, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Η αποσυμφόρηση, σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες, θα επιτευχθεί μέσω του νομοσχεδίου για το άσυλο, καθώς και δυο προγραμμάτων για τη μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα με άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση ξενοδοχείων ανά την επικράτεια.
Συγκεκριμένα το ένα πρόγραμμα αφορά 40.000 άτομα και χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και το δεύτερο με την ονομασία “Ήλιος” αφορά στη μεταφορά 16.000 ανά την επικράτεια.
«Αλλάζουμε το άσυλο. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εξετάζουμε γρήγορα τα αιτήματα, δικαιωνουμε τους δικαιούχους και επιστρέφουμε τους μη δικαιούχους. Δεν στοιβάζουμε», είναι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου για το άσυλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα πιο σαφή κριτήρια για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.
Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Μόρια αυτη τη στιγμή μη βιώσιμη, επενδύοντας πολλά για τη βελτίωση των συνθηκών στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το άσυλο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και πιο συγκεκριμένων κριτηρίων για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα.