Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκθεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα και τόνισε ότι «το αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Στη Χίο η Λίνα Μενδώνη - Τι είπε για τα έργα στο αρχαιολογικό μουσείο, στο κάστρο και στον Ανάβατο
Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι «το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, σύνθετο, πρόβλημα, που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση. Κάθε μέρα κάνουμε συσκέψεις με τον αρμόδιο να το διαχειριστεί, τον κ. Χρυσοχοΐδη».
Σχετικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «ο σχεδιασμός που κάνουμε αυτή τη στιγμή με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει να κάνει με το να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους μας για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει. Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει. Και βέβαια εμείς να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε για να δώσουμε κάποιες λύσεις».
«Όσον αφορά τους χώρους εγκατάστασης, οι οποίοι όμως δεν περνάνε μόνο από εμάς» συνέχισε ο υπουργός «αυτή τη στιγμή αναζητούνται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια, όχι μόνο στρατόπεδα. Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Είναι και αυτό ακόμη στο σχεδιασμό μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες. Όμως το τιμόνι το έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό οδηγεί όλον το συνολικό σχεδιασμό, εμείς συμμετέχουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πάντα οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να βάλουν πλάτη. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.