«Υπήρχαν μεγάλες εκφάνσεις της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των δικαιωμάτων, τις οποίες εμείς ως Διεθνής Αμνηστία τις επιδοκιμάσαμε. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη τρύπα στο ζήτημα των δικαιωμάτων ήταν το προσφυγικό. Εμείς και τότε δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Για παράδειγμα για την κατάσταση των καταυλισμών στα νησιά έχει μεγάλες ευθύνες η προηγουμένη κυβέρνηση, όπως και η ευρωπαϊκή ένωση με την αντιμεταναστευτική πολιτική», λέει ο κ. Σακελλαρίδης και προσθέτει: «Θυμίζω για παράδειγμα τον Έβρο με τις συνεχείς καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Καταγράψαμε και άλλα προβλήματα, όπως την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στέγασης».
Για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου λέει: «Εικάζω ότι στην κυβέρνηση πίστευαν πως καταργώντας τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αυτό κατά τη γνώμη μου προδίδει μια μη επαρκή γνώση του ζητήματος, για να το πω ευγενικά».
Τέλος για την γενικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και με αιχμή τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας για εκκένωση κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Ως Διεθνή Αμνηστία θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν αυτές οι επιχειρήσεις, απέναντι σε πληθυσμούς ιδιαιτέρως ευάλωτους, όπως είναι ανήλικα παιδιά, μητέρες και ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζούγκλα του πολέμου».