«Η Ελλάδα είναι ουραγός στους ψηφιακούς δείκτες της ΕΕ. Έχουμε θέσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, τη σύγκλιση με τον (ευρωπαϊκό) μέσο όρο μέσα στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής θητείας. Γνωρίζουμε τα βήματα για να το πετύχουμε και έχουμε την ανώτατη πολιτική βούληση να το πετύχουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και η σελίδα αυτή θα αλλάξει με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μία από τις καλές ιστορίες της ελληνικής κρίσης ήταν αυτή η δημιουργία ενός αναδυόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων και των start-ups».
Να επενδύσουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις
Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του περιπτέρου του «Digital Greece», ο υπουργός σημείωσε: «Ένας από τους κυρίαρχους στόχους του υπουργείου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Δημοσίου αλλά ταυτόχρονα πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις για να μπορέσουν να μεγαλώσουν, να μπορέσουν να αποτελέσουν τον καταλύτη αυτής της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να μπορέσουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες να απασχοληθούν σε αυτές».
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
«Το περίπτερο αυτό περιλαμβάνει πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες και θα είμαστε αρωγοί και καταλύτες ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την επένδυση», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
Πρώτος στόχος η διαλειτουργικότητα
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης έδωσε έμφαση στην προώθηση της διαλειτουργικότητας. «Η λέξη-κλειδί είναι η λέξη διαλειτουργικότητα στα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου για να μπορέσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες ως ελληνικό κράτος θα πρέπει τα διάφορα μητρώα να “μιλήσουν” μεταξύ τους, να διαλειτουργήσουν. Πήραμε ήδη, με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, τη δυνατότητα να προβαίνουμε σε ενέργειες ώστε να κατοχυρώνουμε τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα μητρώα. Αν αυτό συμβαίνει, ουσιαστικά “σκοτώνουμε” τις ουρές, γιατί κάθε φορά που πηγαίνει ένας πολίτης σε μια ουρά για να έχει αλληλεπίδραση με μία υπηρεσία, ουσιαστικά αυτό αντανακλά ένα μητρώο που δεν μιλάει με ένα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Αυτό», εξήγησε, «δεν πρόκειται να γίνει μέσα σε μια χρονιά ή έξι μήνες. Αυτός είναι ένας στόχος που θα χρειαστούν χρόνια ώστε να επιτευχθεί. Η Εσθονία είναι 99% ψηφιακή. Αυτό δεν το πέτυχε σε μία μέρα, το πέτυχε σε πάνω από μία δεκαετία. Αυτό, αθροιζόμενο, στόχος είναι να βλέπει ο πολίτης την αλλαγή εξάμηνο ανά εξάμηνο στη ζωή του».
Στο περίπτερο 12 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο «Digital Greece», φιλοξενούνται start-up επιχειρήσεις, δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης και μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα αναδείξουν τις τάσεις και τις ευκαιρίες στο ελληνικό οικοσύστημα.