Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές που έγιναν στην ολλανδική πρωτεύουσα επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ η ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον και για το Eπενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Η νέα εικόνα που εκπέμπει η χώρα σε σχέση με τις επενδύσεις αποτυπώνεται πάντως ολοένα και περισσότερο και σε δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο μετά τις επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενδεικτική ήταν η εκτίμηση της Die Welt ότι η Ελλάδα έχει γίνει κρυφό φαβορί των επενδυτών και ότι ο κ. Μητσοτάκης το ενισχύει αυτό ξεκινώντας μεταρρυθμίσεις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Eλληνας πρωθυπουργός πρόβαλε και στη Χάγη το νέο αφήγημα για τη χώρα, την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης για γρήγορες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές και το σχέδιο που έχει στον πυρήνα την ισχυρή ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις τολμηρές και καινοτόμες επενδύσεις. Eκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας με την Ολλανδία στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Απηύθυνε κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και τόνισε ότι ο ίδιος μετέβη και στην Ολλανδία για να καταστήσει σαφές πως «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».
Το ενδιαφέρον του Eλληνα πρωθυπουργού για την επένδυση στην καινοτομία και τη σύνδεσή της με την αγορά για τη στήριξη της ανάπτυξης σηματοδότησε και η επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven όπου συζήτησε με καθηγητές και φοιτητές για τις νέες τεχνολογίες και πώς αυτές μπορούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Από μια περιοχή που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης διεθνώς, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη στήριξης της καινοτομίας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι καιρός να περάσουμε από την προσέγγιση που εστιάζει αποκλειστικά στο μάθημα που γίνεται στην τάξη σε μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία επιτρέπει στους μαθητές να λύνουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη γνώση που αποκτούν».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
«Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές και οι επιδόσεις μας είναι πολύ υψηλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρότερη σύνδεση με την αγορά για τη στήριξη της ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν το κλίμα εμπιστοσύνης που επικράτησε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάγη και πέραν των επενδύσεων υπογραμμίζουν τόσο τη συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας όσο και την προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, με την πρώτη να αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δεύτερη τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη – μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex), αλλά και την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τις χώρες εισόδου.
Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας –που, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είχε ολοκληρωθεί επί Ολλανδικής Προεδρίας– συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.
Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagbla ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια λέγοντας ότι «όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».
Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020.
«Ανάπτυξη για όλους» το σύνθημα της ΔΕΘ
«Ανάπτυξη για όλους» θα είναι το κεντρικό σύνθημα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου στόχος του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει πώς αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα για κάθε Ελληνίδα και Ελληνα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει λεπτομερώς και προς όλες τις κατευθύνσεις το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μείωση των φόρων για όλους, στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στην ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο «Ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει «τολμηρές πρωτοβουλίες, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».
Από την έντυπη έκδοση