Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρόκειται να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία».
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός σήμερα ακριβώς επειδή τα συστήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους αναγκάζεται ο πολίτης να αναλάβει ρολό «διακομιστή» της πληροφορίας με δική του φυσική παρουσία και μετακίνηση, και με συνέπεια παραγωγικές ώρες χαμένες και εκνευρισμό.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υφυπουργός έφερε τη γέννηση ενός παιδιού. Όπως εξήγησε, όταν γεννιέται παιδί πρέπει να δηλώνεται άπαξ, και δη στο μαιευτήριο, και κατόπιν να διαλειτουργούν τα συστήματα μεταξύ των μητρώων. «Οι γονείς σήμερα θα πρέπει να πάνε στο ληξιαρχείο και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ θα πρέπει να εκδίδεται αμέσως ο ΑΜΚΑ, ο ασφαλιστικός φορέας και η οικογενειακή μερίδα» παρατήρησε.
Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει πάνω από 100 γεγονότα ζωής (γέννηση, θάνατος, ένταξη παιδιών σε σχολεία κλπ) τα οποία ο πολίτης πρέπει να δηλώνει μια φορά μόνο. «Άπαξ δήλωση της πληροφορίας στο δημόσιο η όποια να διαχέεται» εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος.
«Θέλουμε μια πύλη, ένα gov.gr, στην οποία ο πολίτης να βρίσκει και τις πληροφορίες που χρειάζεται, αλλά και να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του ηλεκτρονικά στα πρότυπα ξένων χωρών» πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όλοι οι πολίτες, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν ψηφιακή υπογραφή για την απλούστευση κάποιων από τις διαδικασίες (εξουσιοδοτήσεις, βεβαιώσεις κοκ).