Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνταξιοδότησή της από την Δικαιοσύνη, μιλώντας στην Επιτροπή Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις που ορίζουν ασυμβίβαστο για ένα μέλος της Αρχής, να έχει θητεύσει σε γραφείο υπουργού η υφυπουργού η Γενικού Γραμματέα, αντισυνταγματικές και προσχηματικές. Και ζήτησε να υπάρξει μεταβατική διάταξη ώστε να ολοκληρώσει την θητεία της.
Οπως είπε η κ. Θάνου πρόκειται για μεθόδευση της κυβέρνησης ώστε να απομακρύνει τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και η μόλις επτά μήνες πρόεδρός της, και ότι αντίκεινται τόσο στο εθνικό δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την παύση μελών Ανεξάρτητων Αρχών, που όμως δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην εθνική νομοθεσία, αν και έχει ήδη συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωσή της.
Θάνου: Ύποπτη η διαδικασία του επείγοντος
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Αρχής, η κυβέρνηση σπεύδει σήμερα τη διαδικασία του επείγοντος, εν μέσω Αυγούστου, να περάσει τη διάταξη για την παύση της θητείας των μελών της Αρχής για τα οποία επικαλείται ασυμβίβαστο, αλλά σημείωσε οτι η διάταξη της Ν.Δ. «αντίκειται στο σύνταγμα διότι προσβάλει την ανεξαρτησία και τη συνέχεια της Ανεξάρτητης Αρχής» και ότι η αναδρομική ισχύς της διάταξης «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Επίσης, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή είναι «σε εξέλιξη πολύ σοβαρές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος» και προειδοποίησε πως «είτε θα καθυστερήσουν πολύ είτε θα παραγραφούν».
Σημειώνεται ότι η κ. Θάνου μίλησε εκ μέρους όλων των μελών της Αρχής, σημειώνοντας πως εκφράζει «την ιδιαίτερη ενόχληση όλων των μελών γιατί στην εισηγητική διάταξη τους φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα».
«Θεωρούμε ότι όλοι εμείς έχουμε αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της θητεία μας έχουμε τα απαραίτητα προσόντα», είπε αναφερόμενη στην αμεροληψία.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη ή να έρθει κάποια μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της επιτροπής.
Η τοποθέτηση της κ. Θάνου κινήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής ανακοίνωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία αναφέρεται πως το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου είναι αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ, το εσωτερικό δίκαιο, αλλά και το ελληνικό Σύνταγμα.