Η αναστολή στην εφαρμογή τους για συγκεκριμένο χρόνο, ο οποίος πάντως δεν θα ξεπερνά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ως μέτρο αναγκαίο, προκειμένου να προσμετρηθούν τα προβλήματα που ήδη προκαλεί η εσπευσμένη και χωρίς υποδομή εφαρμογή των νέων κωδίκων, αλλά και να μελετηθούν με σοβαρότητα και εις βάθος οι επικείμενες αλλαγές σε διατάξεις που ήδη είχαν επικριθεί πριν από την ψήφιση των δύο νομοθετημάτων, τόσο από την τότε αντιπολίτευση όσο και από νομικούς και εισαγγελείς.
Οι προειδοποιήσεις των εισαγγελέων που δεν εισακούστηκαν , ότι οι νέοι κώδικες θα προκαλέσουν, έτσι όπως εφαρμόστηκαν εσπευσμένα και όπως ψηφίστηκαν, χωρίς διάλογο και τις αναγκαίες διορθώσεις, προβλήματα που θα ξεπερνούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, δυστυχώς άρχισαν να επιβεβαιώνονται πριν καλά καλά κλείσει ένας μήνας από την εφαρμογή τους και ενώ τα δικαστήρια, κατά βάση, είναι κλειστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Δικαιοσύνης κινείται προς την κατεύθυνση της αναστολής για ορισμένο χρόνο του συνόλου των διατάξεων των δύο κωδίκων, του Ποινικού και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, με την αυστηρή χρονική δέσμευση ότι οι όποιες αλλαγές σε διατάξεις τους θα γίνουν γρήγορα και θα ψηφιστούν εκ νέου μέσα στον Σεπτέμβριο.
Κρίσιμο, πάντως, είναι το γεγονός, ότι παρά την αναστολή των νέων κωδίκων και παρά τις όποιες βελτιώσεις επιχειρήσει, που θα επιχειρήσει, αφού το έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η νέα κυβέρνηση, εντούτοις οι συνέπειες που επιφέρει η εσπευσμένη ψήφιση και εφαρμογή τους, δεν μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αρθούν.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Είναι σαφές ότι ως ευνοϊκότερος νόμος ο νέος Ποινικός Κώδικας επιφέρει συνέπειες, έστω κι αν ίσχυε ένα δευτερόλεπτο, επηρεάζοντας καθοριστικά την τύχη πολλών υποθέσεων με παραγραφές αδικημάτων, με πρόωρες αποφυλακίσεις και κυρίως με μετατροπή πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός της Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας με τη συνδρομή του υφυπουργού, πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Δημήτριου Κράνη, κινούνται προς την κατεύθυνση ευρύτατων αλλαγών σε διατάξεις που είχαν δεχθεί επικρίσεις, όπως η ποινική μεταχείριση για την κατοχή και τη χρήση εκρηκτικών, μολότοφ και λοιπά, την ποινική μεταχείριση εμπλεκόμενων σε πράξεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δράση, καθώς και άλλες όπως τα αδικήματα σχετικά με τη διαφθορά.
Σχετικά με αυτά τα αδικήματα, όπως η ενεργητική δωροδοκία που έγινε από κακούργημα πλημμέλημα, έχουν προκληθεί αντιδράσεις και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΑΣΑ και η Greco, αλλά και η Διεθνής Διαφάνεια, που έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα πράξεις διαφθοράς.
Παράλληλα, στο πεδίο των αλλαγών από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υπαχθούν και οι διατάξεις που προβλέπουν ευνοϊκότερη αποφυλάκιση και πρόωρη απόλυση για σειρά καταδικασθέντων μεταξύ των οποίων και τους καταδίκους για τρομοκρατία, αλλά και για άλλα βαριά εγκλήματα, ενώ ευρείες αλλαγές θα σημειωθούν και σε ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης και αφορούν κυρίως διατάξεις του νέου Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας.
Ακόμα, πάντως, δεν έχει αποφασιστεί αν οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, θα αποτελέσουν εκ νέου έργο νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ή αν η εκπόνησή τους θα γίνει χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή, κάτι που ακόμα συζητείται με τις πιθανότητες να είναι περισσότερες να γίνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή.