Καταχειροκροτούμενος, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε, από την έναρξη κιόλας της ομιλίας του, ότι «από τις μάχες που δώσαμε, βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι».
Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο Αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα αυτό να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε».
«Εκτός από την Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται, δεν διστάζει να αναλάβει ευθύνες» συνέχισε, αποτιμώντας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επέμεινε, δε, ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 θα μείνει στην ιστορία ως «η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας» , ενώ το χαρακτήρισε «αποστομωτική απάντηση» στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί σχέδιο, αν και παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική στην ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Grexit δεν ήταν ένα αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, αλλά ήταν σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πιέσεις από τους δανειστές και στην χρηματοπιστωτική ασφυξία που, όπως είπε, λειτούργησε σαν διαρκής εκβιασμός.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, καλώντας τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, καθώς η ίδια εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Pacta sunt servanda» υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να μας λένε άλλο “κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε”».
Αξίωσε, δε, λύση για το ζήτημα του χρέους και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).
«Τη συγκυρία δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει» υπογράμμισε, παραδεχόμενος ότι η Αριστερά είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής, κάνοντας αναφορά στον Βάρναλη. «Θα ήταν καλύτερα η “πρώτη φορά αριστερά” να είχε έρθει σε άλλες, καλύτερες συνθήκες, από αυτές της χρεοκοπίας και της ασφυξίας» τόνισε ακόμη, για να καταδείξει, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε και ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη συγκυρία.
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ταυτίσει εκ νέου τις θέσεις του ΔΝΤ με αυτές της ΝΔ, ασκώντας κριτική στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο.
«Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί πρωτίστως το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται στις χαμηλές αμοιβές.
Επέμεινε, δε, στο δίπολο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και του μοντέλου της Αριστεράς, το οποίο, όπως είπε, στοχεύει σε συνολική κοινωνική αναμόρφωση.
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι στη δεύτερη αξιολόγηση «προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο, που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά προσερχόμαστε και με θετικές διεκδικήσεις. Για να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης ως στόχο την ανοικοδόμηση του «κατεστραμμένου», όπως το χαρακτήρισε, κοινωνικού κράτους, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ το 2017.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και «καυτηριάζοντας» την «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το φαινόμενο των συνιστωσών και των τάσεων μέσα στο κόμμα, βγάζοντας ουσιαστικά «κίτρινη κάρτα» στους συνέδρους. «Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα» υπογράμμισε, ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στους υπουργούς του, λέγοντας ότι «καμία καρέκλα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» (σ.σ. ερμηνεύεται ως προάγγελος ανασχηματισμού).
«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. «Το κόμμα μας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης και της συνολικής προσπάθειας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό» υπογράμμισε επίσης.
«Δεν είμαστε ίδιοι» επέμεινε, συγκρίνοντας επανειλημμένα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας, για να τονίσει: «Θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα κάνουμε απολογισμό».