Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να βγει με νέα έκδοση είτε μέχρι και το τέλος του μήνα είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς οι συνθήκες είναι προς το παρόν ιδανικές. Πάντως στο μέσον περίπου αυτού του διαστήματος (στις 24 Αυγούστου) αναμένεται να υπάρξει νέα αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία πιστεύεται ότι θα είναι θετική.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικοί τίτλοι, παρά τη μικρή διόρθωση των τριών τελευταίων ημερών, διαπραγματεύονται με αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά 15ετίας. Παράλληλα, παρά την πτώση, οι ελληνικοί τίτλοι δίνουν τις υψηλότερες αποδόσεις σε επίπεδο ευρωζώνης σε ένα αρκετά ασφαλές περιβάλλον. Η Ελλάδα δοκιμάζει την τύχη της στις αγορές έχοντας το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και χρηματοδοτικές ανάγκες κοντά στο 15% του ΑΕΠ ως το 2032.
Η διάρκεια του νέου ομολόγου θα καθοριστεί από τις διαθέσεις των αγορών αφού στο υπουργείο Οικονομικών ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος να καταλήξει σε πιο «σταθερούς» επενδυτές. Τούτο παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ θέλει να επεκτείνει την καμπύλη επιτοκίων πέραν των 5-7 και 10 ετών, συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ, που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Θεωρητικά πάντως σήμερα η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει την έκδοση και 15ετών και 20ετών ομολόγων με πολύ χαμηλότερη απόδοση από τις σημερινές αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές – επενδυτές (οι οποίοι έχουν υποστεί το σοκ του PSI) δεν θα έχουν απώλειες στο μέλλον.
Το μόνο που μπορεί να χαλάσει την εικόνα είναι να συνεχιστούν οι αντιρρήσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών του 2019 και του 2020. Αφενός η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αφετέρου η καλή σχέση με τους δανειστές είναι σημεία που επισημαίνουν ιδιαίτερα οι οίκοι αξιολόγησης σε σημειώματά τους για την Ελλάδα. Η δημοσιονομική πειθαρχία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν θα αναστρέψει αυτό που με τόσο κόπο κατακτήθηκε μέσα στα Μνημόνια ενώ η σχέση με τους δανειστές δίνει εγγυήσεις και για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2032.
Εντατικές προετοιμασίες
Γνωρίζοντας όλα αυτά, το νέο οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες για το φορολογικό νομοσχέδιο και να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει κυρίως ο ESM και πιο ήπια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη των στόχων του 2019 και κατ’ επέκταση και του 2020.
Σε αυτή χρονική φάση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι να «περάσει» το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.
Εντός Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για να χαρτογραφήσει καλύτερα την κατάσταση. Αύριο θα έχει συσκέψεις με τους υφυπουργούς Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη εν όψει της ευρείας σύσκεψης που θα γίνει το Σάββατο στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή ως το τέλος του μήνα αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Το στοίχημα ειδικά για το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο υπολογίζει πολύ η κυβέρνηση είναι να πάρει την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι θα εξετάσουν το νομοσχέδιο κυρίως δημοσιονομικά. Με άλλα λόγια δεν θα λάβουν υπ’ όψιν τους τόσο την αναπτυξιακή διάσταση, αλλά αν με τις μειώσεις φόρων θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2019 και το 2020.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με τους εκπροσώπους των θεσμών και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας είχε επαφές με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Νέος πρόεδρος ΣΟΕ ο Μιχάλης Αργυρού
Στο μεταξύ σήμερα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ο καθηγητής κ. Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος και θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euro Working Group. Ο κ. Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary). Είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School, Cardiff University και πρόσφατα εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής μακροοικονομία/διεθνείς νομισματικές σχέσεις.
Από την έντυπη έκδοση