Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc: Στα ύψη παραμένει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Το σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εννέα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν για το προφίλ των αναποφάσιστων αλλά και τα σενάρια για την επόμενη Βουλή.

Στην έρευνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 9 μονάδες στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς λευκό, άκυρο και αποχή. Ειδικότερα η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με επίσης 3,5%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εκτός Βουλής θα βρεθούν η Ένωση Κεντρώων που συγκεντρώνει ποσοστό 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων στη δημοσκόπηση αγγίζει το 7,5%.

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με τρία σενάρια, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν τελικά στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν τη Ν.Δ. να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και με σχεδόν διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρία σενάρια

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής η Ν.Δ. σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 155 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες και από 10 έδρες η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Στην περίπτωση που στη Βουλή μπουν τελικά έξι κόμματα, σύμφωνα με την έρευνα, η Ν.Δ. καταλαμβάνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝ.ΑΛ. 21 έδρες, το ΚΚΕ 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή 12 έδρες και το τελευταίο κόμμα (Ελληνική Λύση ή ΜέΡΑ25) θα πάρει 11 έδρες. Στο σενάριο που τελικά υπάρξει πεντακομματική Βουλή, τότε η Νέα Δημοκρατία, που σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα πάρει συνολικά 164 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 85 έδρες. Το ΚΙΝ.ΑΛ. 22 έδρες, το ΚΚΕ 16 έδρες και η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρό προβάδισμα ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 28% και την απάντηση «κανένας από τους δύο» να συγκεντρώνει το 30%.

Στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι, αποχή, λευκό, άκυρο) και στο ερώτημα τι είναι καλύτερο για τη χώρα, το 37% απαντάει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ μόλις το 13% απαντάει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα στοιχεία για το προφίλ των αναποφάσιστων ή όσων σκέφτονται την αποχή. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες ηλικίας από 17 μέχρι 29 ετών. Το 21% των ερωτηθέντων αυτής της κατηγορίας απαντάει πως προτιμάει μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το ίδιο ποσοστό προτιμάει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Μόλις το 3% είναι υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, η εκλογική εκτίμηση των κομμάτων, εάν κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν, δίνει ποσοστό από 36,4% έως 41,6% στη Ν.Δ. και από 26,6% έως 31,4% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόταση μομφής κατά του… εαυτού του!

Tinad

Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία…

Tinad

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Η πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα από τους πρώην συντρόφους του

Tinad

Δημοσκόπηση Pulse: 18 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Διάγγελμα: Η λογική απέναντι στο παράλογο

Kon

Αφού πέτυχε τη σεισάχθεια, δικαιούται την πρόταση μομφής

Kon

Δημοσκόπηση Interview: Στις 20,3 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Ανδρέας Ντίνης

ΝΔ: Ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου – Κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης

Μιχάλης Μάρδας