Ο κ. Αποστολάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα τους σε διακλαδικό επίπεδο, την κρίσιμη συνδρομή τους σε ευρύ φάσμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η μέριμνα προς τα στελέχη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απαριθμώντας μέτρα τα οποία αποσκοπούν τόσο στη βελτίωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης όσο και της καθημερινότητάς τους (π.χ. ψήφιση του Ν. 4609/19, δημιουργία διακλαδικών κλινικών, νέα ΣΟΑ, ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις).
Στο μεταξύ εν μέσω συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο Open έστειλε ηχηρά μηνύματα, αναδεικνύοντας την παράμετρο των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών, συνεργασιών και ερεισμάτων της Ελλάδας στην ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή και στον διεθνή παράγοντα.
Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε από τη σκοπιά της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής το ρόλο και τη σημασία που διαδραμάτισαν στη δημιουργία αυτών των νέων δεδομένων στήριξης της χώρας μας, οι κινήσεις σε σχέση με την επίλυση του Μακεδονικού και η στρατηγική που υπήρξε για το Κυπριακό, καθώς και οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή.
Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στρέψει το γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό «ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει». Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της. Πρόσθεσε ότι είναι πάντα ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και πως «αν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο βεβαίως» και θα μιλήσει με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, όμως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή».
Ο πρωθυπουργός είπε ειδικότερα πως όλα αυτά που βλέπουμε από την Τουρκία τις τελευταίες μέρες, την προκλητική συμπεριφορά, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, «δεν μας ξαφνιάζουν, τα περιμέναμε και γι’ αυτόν τον λόγο δουλεύουμε τόσο καιρό για τις κατάλληλες συμμαχίες και τα κατάλληλα ερείσματα» (πλαίσιο τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή, παρουσίαση με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, του στρατηγικού σχεδίου) για τον EastMed). «Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που οδηγούν την Τουρκία σε στρατηγικό αδιέξοδο», είπε και τόνισε πως οι αντιδράσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας «δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, είναι αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών και συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή».
«Η Τουρκία δεν έχει συμμαχίες, αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή», είπε. «Βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να βλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος της ΕΕ, ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι διμερές ζήτημα ούτε το Κυπριακό ούτε τα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά ζητήματα και τους ενεργειακούς πόρους στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για της ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πως η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.
Είπε ότι απώτερος στόχος των προκλητικών τουρκικών κινήσεων είναι να πουν ότι θέλουν μερτικό στους ενεργειακούς πόρους. «Όμως δεν βλέπουν την πραγματικότητα, η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν βλέπουν ότι οι συσχετισμοί στην περιοχή έχουν αντιστραφεί, ότι το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας και οι ΗΠΑ έχουν σαφέστερη θέση και ότι οι ενεργειακοί πόροι είναι της ΕΕ».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, είπε πως μια τέτοια πιθανότητα είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή. Ως προς το πώς μπορεί να είναι κανείς προετοιμασμένος, σημείωσε πως το πρώτο είναι να έχει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και πως το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα.
«Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι», είπε και τόνισε πως «δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, πρέπει κανείς να ενισχύει και τις στρατηγικές του κινήσεις, να κάνει συμμαχίες, να δημιουργήσει ερείσματα και δεδομένα ώστε να αποτρέψει τον γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις και βλέψεις, γιατί πρέπει να σκεφτεί και τις συνέπειες που θα έχει». Παρέπεμψε ως προς αυτό στην «πολύ σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ», την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής με την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά.
Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το 1996, είπε ότι τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε μετά το επεισόδιο να βγει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ χωρίς να έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για να το έχουν αποτρέψει και πως και η ΕΕ είχε κρατήσει μια στάση «βρείτε τα». Σήμερα, συνέχισε, «έχουμε μια πάρα πολύ σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ σθεναρή στάση από την ΕΕ». Τόνισε επίσηςι πως η ομόθυμη καταδίκη εκ μέρους των 7 της Συνόδου του Νότου στη Μάλτα (ενός σχήματος έμπνευσης του ίδιου με τον Φρ. Ολάντ) έδωσε το έναυσμα να συνεχίσει η ΕΕ με παράλληλες αποφάσεις. «Έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς», προσέθεσε.