Σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι για το Ποτάμι πρωτεύει το συμφέρον της πατρίδας, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδος και μετά έρχεται το κομματικό συμφέρον και σημείωσε «όσα συμβαίνουν τώρα στο Αιγαίο και στην Κύπρο δείχνουν ότι η στάση του Ποταμιού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η σωστή. Ενίσχυσε τους δεσμούς μας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αντίθετα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέκυψαν υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους».
Χαρακτήρισε προσβολή για την ευρωπαϊκή ιδέα το θέση ότι οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο μια τελικής μάχης και επανέλαβε τη θέση του για τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. «Είναι μεγάλο μείον στον προεκλογικό αγώνα το γεγονός ότι κανένας άλλος αρχηγός δεν δέχτηκε την διεξαγωγή ντιμπέιτ» είπε.
Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι το Ποτάμι στηρίζει υποψηφίους είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακομμάτιστους. «Σε κάθε περιοχή επιλέγουμε τους ανθρώπους που απαντούν στα προβλήματα της περιοχής» είπε και συμπλήρωσε «και στις περιφέρειες έχουμε την ίδια πολιτική. Αφήνουμε τα τοπικά στελέχη μας να επιλέξουν το που θα δώσουν την ψήφο τους». Για την περιφέρεια Αττικής υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι ήταν αποτυχημένη η θητεία της κ. Δούρου, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε δύο μεγάλες στιγμές για την περιφέρεια. Οι περιφέρειες δεν είναι μόνο τροχονόμοι χρημάτων. Η κ. Δούρου δεν μπόρεσε ούτε στο Μάτι ούτε στην Μάνδρα να ηγηθεί ενός αποφασισμένου και αποτελεσματικού μηχανισμού. Ο κόσμος με την ψήφο του θα απαντήσει σε αυτή την ανικανότητα».
Σε ερώτηση για το εάν δέχθηκε πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στην Προοδευτική Συμμαχία και το κυβερνητικό σχήμα απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει την ευφυΐα να μην κάνει προτάσεις όταν ξέρει ότι θα του επιστραφούν». «Δεν μετέχουμε στην τελευταία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να φανεί προοδευτικός και ενωτικός. Μέχρι χθες κοιμόταν και ξυπνούσε ανταλλάσσοντας τηλεφωνήματα με τον κ. Καμμένο. Η ακροδεξιά είχε βρει έκφραση μέσα στην κυβέρνησή του» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας όταν τελείωσε η ιστορία με τους Καμμένους βρήκε ένα νέο παιχνίδι, την ενότητα της κεντροαριστεράς, και πήρε από άλλα κόμματα, δίνοντας θέσεις και υποσχέσεις, τους απαραίτητους βουλευτές για να συνεχίσει να κυβερνάει. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το μοντέλο, θέλουμε καθαρά μοντέλα στην πολιτική. Το ότι κάποια στιγμή ήμασταν σύμμαχοι για να λύσουμε ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκές επιταγές για να επανέλθουν οι κακές επιλογές τους. Το Ποτάμι είναι απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Οι επαγγελματίες ρωτάνε για τους φόρους. Πληρώνουν το 60% του εισοδήματός τους στο κράτος. Αλλά με τα μυαλά που κουβαλάει το παλιό πολιτικό σύστημα αυτό δεν θα αλλάξει, όποια κυβέρνηση κι αν έρθει. Αν δεν απαλλαγούμε από το κομματικό κράτος, οι φόροι δεν θα πέσουν» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι «το Ποτάμι πιστεύει στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια φιλελεύθερη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κυβέρνηση» και πρόσθεσε «έχουμε θέσει πέντε προτεραιότητες για τη συνεργασία μας με κάποιο κυβερνητικό κόμμα. Αυτές θα βάλουμε στο τραπέζι την επομένη των εθνικών εκλογών και με βάση αυτές θα αποφασίσουμε πως θα πορευτούμε».
Επιτέθηκε στον κ. Βέμπερ υπογραμμίζοντας ότι «είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενάντια στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» και συμπλήρωσε «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δικαιολογήσει αυτή του την επιλογή».
Υποστήριξε ότι οι αποχωρήσεις από το Ποτάμι δεν οφείλονται σε διαφορετικές απόψεις και ιδέες αλλά οφείλονται στην ακατανίκητη έλξη που ασκεί σε κάποιους η καρέκλα, είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την πορεία του καθαρό και αυτόνομο και σημείωσε ότι «ένα σύγχρονο Κίνημα όπως είναι το Ποτάμι απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Είναι ένα κόμμα πολιτικής συμφωνίας και όχι ιδεολογικής συμφωνίας. Αυτό έχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή η κοινωνία».
Τέλος, για το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στον Ιούνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι δεν το βλέπει πιθανό και σημείωσε «δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τους τρεις τελευταίους μήνες τα δικής του εξουσίας. Νομίζω θα φτάσει μέχρι τέλους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ