Στην εισήγησή του «ποταμό» (82 σελίδων) προς το σώμα της Ιεραρχίας ανέλυσε ζητήματα, όπως οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία και ο διαχωρισμός, η εκκλησιαστική περιουσία αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα αρνητικό κατά της κυβέρνησης, γεγονός που δείχνει ότι πλέον η επικοινωνία της με την Εκκλησία θα αποκατασταθεί μόνο «από θαύμα».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη διαχρονική εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος και έπειτα επικεντρώθηκε στο σημερινό μοντέλο της συνεργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε αιχμές κατά όλων όσοι επιχειρούν «με λόγους στηριγμένους σε μυθεύματα και μυθοπλασίες, που τους ανέθρεψαν κατά το παρελθόν, να θέσουν την Εκκλησία στο περιθώριο της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος «δανείστηκε», όπως είπε στους ιεράρχες, «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ».
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως».
Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως τα κόμματα της Αριστεράς επικαλούνται «δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
vnikolaou@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου