Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης μοιράζει πάνω από 570.000 ευρώ σε προεκλογικές επιχορηγήσεις

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης μοιράζει πάνω από 570.000 ευρώ σε προεκλογικές επιχορηγήσεις

Άγγελος Αγγελίδης

Ήταν να μην ανοίξει ο κρουνός επιχορηγήσεων του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Το «ζεστό» κρατικό χρήμα ρέει άφθονο προς συλλόγους και φορείς, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί και τρίτο –κατά σειρά- σχετικό πρόγραμμα! Συνολικά, το υφυπουργείο (το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει αλλά το διατήρησε για το χατίρι του Πάνου Καμμένου) θα μοιράσει σε επιχορηγήσεις περισσότερα από 570.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που υποτίθεται πως αφορούσε νεανικές δράσεις και υλοποίησε η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου είχε προϋπολογισμό 210.000 ευρώ, σήμερα «τρέχει» το πρόγραμμα «Δημιουργώ» με προϋπολογισμό 187.000 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα της κ. Ελευθερίας Χατζηγεωργίου με τίτλο «Παράγω» και προϋπολογισμό 176.400 ευρώ. Συνολικά, τα χρήματα και των τριών προγραμμάτων ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ!

Η λαλίστατη υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, η οποία υπενθυμίζεται ότι αποχώρησε εκνευρισμένη από βήμα εκδήλωσης επειδή υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σχολίασε αυτά που έλεγε, περιοδεύει σήμερα στη Ροδόπη. Ομως, πριν αναχωρήσει για τη Θράκη πρόλαβε να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της στην «πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης δράσεων για το έργο “Οργάνωση κα Επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχεία Πολιτιστικής – Κληρονομιάς – Παραδοσιακών Προϊόντων στη Μακεδονία και Θράκη” με διακριτικό τίτλο “Παράγω”».

Το πρόγραμμα των 176.400 ευρώ χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στην «ενίσχυση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα των δικαιούχων φορέων, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ». Εχει προϋπολογισμό 110.400 ευρώ και το ύψος της επιχορήγησης μπορεί να φτάσει έως και τις 10.000 ευρώ. Το δεύτερο υποέργο αφορά σε δράσεις που σχετίζονται με τα 58 κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ της Μακεδονίας και της Θράκης. Επιχορηγούνται με έως 3.000 ευρώ «η παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού, η δημιουργία ιστοσελίδας, η συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού, η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και ενημερωτικών ημερίδων». Ο προϋπολογισμός του υποέργου είναι 66.000 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 20 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 17 Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα επιχορηγήσεων θα «τρέξει» από 5 Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παραγωγής και προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων. Η αξιολόγηση θα γίνει από επταμελή επιστημονική επιτροπή που θα ορίσει η… κ. Χατζηγεωργίου, που θα βοηθήσει το αρμόδιο τμήμα του υφυπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από έναν μήνα η κ. Χατζηγεωργίου είχε παρουσιάσει το έργο «Επιχορήγηση και προβολή δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη», με το διακριτικό τίτλο «Δημιουργώ», με προϋπολογισμό 187.000 ευρώ. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως σήμερα το μεσημέρι ενώ θα υλοποιηθεί από 1/6/2019 έως 30/9/2019. Η αξιολόγηση των προτάσεων, δηλαδή ποιοι φορείς θα πάρουν 3.000 ή 5.000 ευρώ, θα γίνει από τριμελή Ομάδα Εργασίας, τα μέλη της οποίας –αξιοκρατικά- θα ορίσει και πάλι η… κ. Χατζηγεωργίου!

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η προκάτοχος της κ. Χατζηγεωργίου και νυν υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, επιχορήγησε συνολικά με 210.000 ευρώ 43 συλλόγους και φορείς της Βόρειας Ελλάδας υποτίθεται για… νεανικές δράσεις! Και το έκανε με μία μεγάλη φιέστα σε αποθήκη του λιμανιού Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να εξαργυρώσει πρώτα επικοινωνιακά και μετά στην κάλπη τη… γενναιοδωρία της.

«Ζεστό χρήμα» σε 15 δήμους

Την ίδια μέρα που γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα «Παράγω», η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης χρηματοδότησε -13 μέρες πριν από τις κάλπες- 15 δήμους με το ποσό των 284.587 ευρώ. Τα χρήματα δίνονται μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας» για έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ηδη, οι δήμοι είχαν λάβει ως… προκαταβολή 46.389 ευρώ. Στη λίστα των έργων -μεταξύ άλλων- συγκαταλέγονται οι δήμοι:

• Ηράκλειας, με ποσό 24.150 ευρώ, για… αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της τοπικής κοινότητας Σκοτούσσας.

• Εμμανουήλ Παππά, με ποσό 24.800 ευρώ, για κατασκευή ανελκυστήρα στο ΚΑΠΗ Νέου Σκοπού.

• Φλώρινας, με 12.524 ευρώ, για προμήθεια αστικού εξοπλισμού τοπικής κοινότητας Αμμοχωρίου.

• Αμφίπολης, με 16.000 ευρώ, για… ανάπλαση της πλατείας.

• Αριστοτέλη, με 16.000, για… μελέτες ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης Αλσους Αριστοτέλη.

• Και Σιντικής, με 20.000 ευρώ, για βελτίωση… υποδομών πολιτικής προστασίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μας έκαψε το μυαλό η Νοτοπούλου: 2.000 km για να κάψουμε τις θερμίδες ενός κουλουριού – Χαμός στο Twitter

Χαμός και διακοπές στη συνεδρίαση για τον ΟΑΣΘ – Αποδοκιμάστηκαν Νοτοπούλου και Παππάς [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πέθανε ο Παύλος Γρηγοριάδης

Evanthia Karra

Καράογλου σε Νοτοπούλου: Αντιλαμβάνομαι την αγωνία της μιας και της έκλεψε την «δόξα» ο Γιανούλης

Το Twitter ψάχνει τον ΤΣΕΟ της Νοτοπούλου – Ρεσιτάλ ατάκας [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Κόλλησε» αγγλικά Τσίπρα η Νοτοπούλου: Ο «ΤΣΕΟ» της Thomas Cook [βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος

Θράσος Νοτοπούλου: Αντί συγγνώμης για την προεκλογική αφίσα με τον Αντετοκούνμπο επιτέθηκε σε ΝΔ και ΜΜΕ

«Κωλοτούμπα» Νοτοπούλου: Κατέβασε την προεκλογική της αφίσα με τον Αντετοκούνμπο μετά τις αντιδράσεις

Δημήτρης Κατσάκος

Η Νοτοπούλου προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο κάνοντάς τον αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Κατσάκος