Μια σειρά από διευκρινιστικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν όσα χρειάζονται για τις εκλογές.
Που ψηφίζω:
Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2019». Οι πολίτες χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) μπορούν να δουν σε ποια περιοχή και τμήμα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη εδώ
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Ημερομηνία εκλογών: Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019. Ο δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου 2019, για όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε υποψήφιος που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο.
Θητεία: Επανέρχεται η τετραετής διάρκεια στη θητεία δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, αντί της πενταετίας που επιχείρησε ο «Καλλικράτης».
Ηλικία εκλογέων: Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002. Η ψήφος στους 17άρηδες δόθηκε με την απλή αναλογική, αλλά δεν είχε ως τώρα εφαρμοσθεί.
Εκλογικά τμήματα: Θα διασπασθούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τέσσερις κάλπες. Στο ένα εκλογικό τμήμα θα μπουν οι κάλπες για δημοτικές-κοινοτικές και στο άλλο για περιφερειακές ευρωεκλογές. Εξαιρούνται τα τμήματα με πολύ λίγους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Ευρωπαίοι πολίτες: Θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας που έχει έως και 300 κατοίκους.
Εξαίρεση: Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.