Η επαναφορά της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκει την κυβέρνηση έκθετη και εμφανώς αμήχανη να προσπαθεί να ψελλίσει δικαιολογίες περί προεκλογικής σκοπιμότητας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή. Οχι για τα τραγικά λάθη και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού που έστειλαν εκατοντάδες ανθρώπους μέσα στη φωτιά με το τραγικό αποτέλεσμα των πάνω από 100 νεκρών, αλλά κυρίως για την υποκρισία και τον κυνισμό της κυβέρνησης να προσπαθεί από τις πρώτες ώρες να κρύψει την αλήθεια, να πει ψέματα, να επινοήσει ψεύτικους χάρτες και ψεύτικες αιτίες, να στήσει ακόμα και έκτακτο τηλεοπτικό σόου για να μην αντιμετωπίσει και να μην αναλάβει τις ευθύνες της.
Το ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνισμού των τότε αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, των τότε υπουργών αλλά ακόμα και του πρωθυπουργού ενεργοποιεί αυτόματα τις ηθικές αρχές και τα όρια του καθενός από εμάς, αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας συλλογικά, ανεξαρτήτως από πολιτικές και ιδεολογικές προτιμήσεις και έχει επιπτώσεις με τις οποίες η κυβέρνηση έρχεται σήμερα αντιμέτωπη και αδύναμη να αντιμετωπίσει.
Η επομένη του ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών αλλά δεν το ομολογούσε, επιλέγοντας να προσποιείται την… ανήσυχη, λειτούργησε προσθετικά σε όσα είχαν αποκαλυφθεί μέχρι προχθές και βάρυναν τόσο τον πολιτικό όσο και τον ηθικό λογαριασμό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Η κοινή γνώμη επανέφερε στη μνήμη της την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, το βράδυ της τραγικής πυρκαγιάς, όπου με βάση τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, είχε πιστοποιηθεί ότι δεκατρείς άνθρωποι είχαν καεί ζωντανοί στη φωτιά στο Μάτι. Οχι μόνο κανείς από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν είπε το παραμικρό, αλλά όλοι τους έπαιζαν ρόλους σε μία κακοστημένη και ανήθικη παράσταση σε ζωντανή σύνδεση.
Ο κ. Τσίπρας ρωτούσε αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι και οι υπουργοί Σκουρλέτης, Τόσκας, Πολάκης και Φάμελλος μιλούσαν για μεταφορά εγκλωβισμένων και βαριά τραυματιών και εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας, χωρίς καμία αναφορά στους νεκρούς. Ακόμα και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, που μετά εκδιώχθηκε, το μόνο που έλεγε ήταν για τα ογδόντα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ολοι τους είχαν ενημερωθεί υπηρεσιακά, τρεις και πλέον ώρες πριν, για την ύπαρξη νεκρών, όπως αποδείχθηκε από το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Γίνεται ξεκάθαρο από τους διαλόγους των πυροσβεστών πως πρόκειται για επιβεβαιωμένα θύματα και όχι για τραυματίες. Μιλούσαν για νεκρούς στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά.
Ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Τόσκας, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο μετά, έλεγε προκλητικά «προσπαθώ να βρω τα λάθη και δεν τα βρίσκω», δήλωνε προχθές ότι οι πληροφορίες που είχε για νεκρούς το απόγευμα της πυρκαγιάς πριν από την έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό ήταν ασαφείς και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. «Η μάχη ήταν για τους ζωντανούς, αυτή ήταν η προτεραιότητά μας. Δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό γιατί ήταν ασαφείς μέχρι εκείνη την ώρα οι πληροφορίες», μετέφερε ο κ. Τόσκας στον ΣΚΑΪ, μήνες μετά την τραγωδία, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων.
Ο πρωθυπουργός είχε επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από την πόλη Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Στις 23.30 της 23ης Ιουλίου 2018 ο κ. Τσίπρας φτάνει στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Ως εκείνη την ώρα οι καταγεγραμμένοι νεκροί, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες της Πυροσβεστικής, ήταν ήδη 13. Παρ’ όλα αυτά όταν ερωτάται από δημοσιογράφο μπαίνοντας στο κτίριο, δηλώνει: «Θα ενημερωθώ και θα σας πω, παιδιά», ενώ στη σύσκεψη που ακολούθησε και παρακολουθούσε όλη η Ελλάδα δεν έγινε από κανέναν καμία αναφορά σε νεκρούς. Αντ’ αυτού ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης στα ΜΜΕ αλλά και τα social media κατηγορούσε για fake news τους δημοσιογράφους που ήταν εκεί, έκαναν ρεπορτάζ και έβλεπαν τους καμένους ανθρώπους, κατηγορούσαν για «αντιπολίτευση την ώρα της μάχης» τους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που μετέδιδαν ότι υπάρχουν καμένοι άνθρωποι, αλλά και τα κόμματα που εξέδιδαν ανακοινώσεις οργής και αγανάκτησης.
Δέκα μήνες μετά, καμία συγγνώμη, καμία μεταμέλεια.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί για άλλη μία φορά μία τυμβωρυχία, η οποία δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Εχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Εγώ ο ίδιος ήμουν που ανακοίνωσα εκείνο το βράδυ τους πρώτους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Για προεκλογικούς λόγους, διάφορα μιντιακά επιτελεία προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα», δήλωσε στην ΕΡΤ προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεχνώντας όμως ότι οι δικές του ανακοινώσεις για νεκρούς έγιναν μεταμεσονύκτια, όταν πλέον είχαν περάσει πέντε με έξι ώρες από την πιστοποίηση ότι υπήρχαν νεκροί, όταν πια η κυβέρνηση κατάλαβε ότι την εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να κρύψει νεκρούς. Δεν είναι όμως μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αναρωτήθηκε γιατί βγαίνει ένα τέτοιο ρεπορτάζ 20-25 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Λες και σημασία για την κοινή γνώμη δεν έχει τι έγινε, αλλά πότε αυτό γίνεται γνωστό…
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΕΝ… ΜΑΣΑΕΙ
Οσο η ψαλίδα με τη Ν.Δ. δεν κλείνει τόσο ο Τσίπρας στον… Πολάκη μοιάζει
«Κακομαθημένο κολεγιόπαιδο», «φουριάρικο κατσίκι», «πορεύεται με σύμμαχο την απάτη και δεν έχει πολύ δρόμο να διανύσει», «ένθερμος υποστηρικτής της Ακροδεξιάς».
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βλέποντας πως οι κατηγορίες ότι όταν θα γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, θα απολύσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, θα καταργήσει το επίδομα ανεργίας και τις συντάξεις και άλλα πολλά που έχει καταλογίσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πιάνουν τόπο.
Με τις δημοσκοπήσεις -ακόμα και αυτές που αναγνωρίζονται και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζονται από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ- να δίνουν τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 6% -ξεπερνώντας δηλαδή το 5% που έχει θέσει ως όριο η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές- ο πρωθυπουργός καταφεύγει σε αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπαθεί να τον φέρει στο γήπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι εκείνος που «κυνηγά» το σκορ, με τον χρόνο να τον πιέζει πλέον πάρα πολύ.
Η ψαλίδα δεν κλείνει, η συσπείρωση δεν ανεβαίνει πάνω από το 60%, οι αναποφάσιστοι που προέρχονταν στη μεγάλη τους πλειονότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επέστρεψαν, οι περισσότεροι από 500.000 νέοι ψηφοφόροι (518.000 για την ακρίβεια) που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις 26 Μαΐου δεν κινούνται μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, δεν μπήκε κάποιος από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ φυλακή, όπως ζητούσε ο Πολάκης επίμονα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Novartis κατέληξε σε αρχειοθετήσεις αντί για βραχιολάκια και η σκανδαλολογία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι μπήκε μπροστά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το υβρεολόγιο, οι ανοίκειοι και σκοπίμως υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί αλλά και οι υπερβολές κατά Μητσοτάκη αποτελούν πλέον ημερήσια διάταξη για τον κ. Τσίπρα. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρασύρει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε στείρα προσωπική αντιπαράθεση, όχι με βάση θέσεις και πρόγραμμα αλλά με ύβρεις και χαρακτηρισμούς, να τον παρασύρει σε μία αρένα αρεστή για τους φανατικούς αλλά αποκρουστική για τους πολλούς, θα είναι συνεχής και εντεινόμενη.
Εκεί στοχεύει και το αίτημα για debate αυστηρά μεταξύ των δύο, με το πρόσχημα του «διαλόγου για το μέλλον», το οποίο και θα επαναληφθεί πολλές φορές ως τις ευρωεκλογές. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίζει τον κ. Μητσοτάκη ως αμυνόμενο ώστε να ενισχύσει το δικό του φθαρμένο πολιτικό «εγώ», αλλά κυρίως το ότι επιχειρεί να ενισχύσει αυτό το φθαρμένο πολιτικό «εγώ» μέσα από τη διαδικασία της μονομαχίας.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί με τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς να ξεφύγει από την επίθεση Πολάκη εναντίον Κυμπουρόπουλου που τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και εσωκομματικά -και ας διστάζουν οι αντιδρώντες να εκφράσουν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για την τυφλή στήριξη Τσίπρα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας-, προσπαθεί να ξεφύγει και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που επιστρέφει για το Μαξίμου ως εφιάλτης.
Ελπίζει ότι με το προφίλ του «μάγκα» και του «άνετου» εναντίον του βασικού πολιτικού του αντιπάλου θα στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα της ταύτισής του με τον κ. Πολάκη, για την οποία μιλά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πραγματικότητα της νέας λιτότητας ως το 2022 και τις μειώσεις στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία που κατάθεσε η κυβέρνηση προς έγκριση στις Βρυξέλλες και την πραγματικότητα της μοιραίας μέρας της 23ης Ιουλίου 2018 που κατέληξε με 102 νεκρούς και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να προσπαθούν να υποκριθούν, να κρύψουν, να παραπλανήσουν.
Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, στις διακοπές τους στην Κρήτη, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός για να μην εκτεθεί ο υπουργός του, «φιμώνει» μεν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μεγαλώνει και τα ρήγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχουν, δεν θα γίνουν ορατά πριν από τις εκλογές, αλλά θα καθορίσουν το μετεκλογικό εσωκομματικό τοπίο.
Με τη διαφορά των ευρωεκλογών να είναι το κριτήριο για το αν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν Ιούνιο ή Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο φόβος για πολλούς ότι από τώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο προχωρά έχοντας σχέδιο για «εκκαθαρίσεις» στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που με αισιόδοξες εκτιμήσεις θα έχει τους μισούς βουλευτές σε σύγκριση με τη σημερινή.
Αυτές τις ημέρες, λόγω της περιοδείας Τσίπρα στην Κρήτη και της προσπάθειας του πρωθυπουργού να δείξει ότι όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τον κ. Πολάκη θα έχει να κάνει μαζί του, τα φώτα έπεσαν στους κ. Σταθάκη και Ξανθό και άλλους βουλευτές της Κρήτης που δικαίως ενοχλούνται από τη μεροληπτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Ωστόσο, σχέδιο για δημιουργία μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας απολύτως πιστής στον κ. Τσίπρα την επομένη των εθνικών εκλογών είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτό είναι γνωστό τόσο στους «53+» που προσπαθούν να αντιδράσουν όσο και σε άλλες πλευρές του εσωκομματικού τοπίου που διατηρούν διαφορετική φωνή από τους προεδρικούς. Η πρόταση του κ. Τσίπρα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς και στελέχη να βάλουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές είτε για να μετακομίσουν στις Βρυξέλλες είτε για να «μικρύνουν» πολιτικά αν δεν εκλεγούν, ήταν ένα βήμα αυτού του σχεδίου που απέτυχε. Προετοιμάζονται και τα επόμενα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής