Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφαγή» Γαβρόγλου-Κυριαζίδη στη Βουλή για την μισθοδοσία κληρικών [βίντεο]

Μένει ανοιχτή η Βουλή για «εξυπηρετήσεις» - Από 10 έως 13 Ιουνίου ο Τσίπρας θα πάει στο ΠτΔ

Newsroom eleftherostypos.gr

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τελευταίου, που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ολιγωρία σχετικά με τις προσλήψεις κληρικών και τη κάλυψη των κενών θέσεων σε μητροπόλεις.

Ο κ Κυριαζίδης μίλησε για συμφωνία που έγινε κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τον τρόπο πρόσληψης των κληρικών και αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

«Είναι απαράδεκτο να λέτε ότι υπήρξε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Ντροπή σας να μιλάτε έτσι. Το πρόβλημά σας είναι ο σεβασμός στους θεσμούς. Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα. Να το πάρετε πίσω. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έναν Αρχιεπίσκοπο. Σεβασμός στους θεσμούς και στα πρόσωπα. Αυτό είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο κ. Κυριαζίδης ανταπάντησε ότι: «Δεσμευτήκατε ότι το 2018 θα είχατε εντάξει στις μητροπόλεις 190 ιερείς. Έκλεισε η χρονιά χωρίς να καλυφθούν οι θέσεις. Στην ολιγωρία σας αυτή ήρθε και η συνέργεια της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν μπορείτε να θεσμοθετείτε μονομερώς. Να μην πάτε και κάτω από το τραπέζι να κάνετε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο».

«Η Πολιτεία δίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τις θέσεις και η κατανομή στις μητροπόλεις γίνεται χωρίς καμία άλλη διαδικασία της Πολιτείας», επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για τη θεσμική ακαταστασία, όπως την χαρακτήρισε, που υπάρχει στο θέμα αυτό.

«Το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο πήγε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Την κατανομή των θέσεων ανά μητρόπολη. Να μην υπάρχουν πολλοί ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστοι στις περιφέρειες», συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Γιατί γίνεται η σημερινή διαμαρτυρία των μαθητών λυκείου και των καθηγητών, αφού προχωράτε στην εκπαίδευση τόσο δημιουργικά;» ρώτησε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ με τον κ. Γαβρόγλου να λέει:«Οι μαθητές διαμαρτύρονται, επειδή ίσως θεωρούν την ύλη πολλή, ότι είναι εξοντωτικό το πρόγραμμα. Το ερώτημα δεν είναι γιατί διαμαρτύρονται οι μαθητές, αλλά τι λέτε εσείς. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας. Το μόνο που λέτε είναι όταν έρθετε στα πράγματα θα καταργήσετε τα πάντα. Αυτό λέει συνεχώς ο κ. Μητσοτάκης. Θα καταργήσω τους νόμους. Θα καταργήσω ότι βρω. Το θεωρείτε αυτό στοιχειωδώς σοβαρό;» διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Κρούσματα και στην Βουλή – Θετικοί δύο υπάλληλοι

Ανδρέας Ντίνης

Τέλος από τη Βουλή η Ελένη Ζαρούλια – Κατέθεσε ψευδή δήλωση

Tinad

Αγαπητέ μου Γουότσον…

Kon

Βασανισμοί ζώων: Θεσπίζεται βαρύτερο ποινικό πλαίσιο

Tinad

Επιτροπή Δεοντολογίας: Κατά της άρσης ασυλίας Βαρουφάκη για το επεισόδιο στην Αίγινα

Tinad

Βουλή: Στοπ στον διορισμό συζύγων και συγγενών ως μετακλητών

Μιχάλης Μάρδας

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021: Προβλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Tinad

Βουλή: Από το κατεπείγον του ΣΥΡΙΖΑ στις διαβουλεύσεις της Ν.Δ.

Μιχάλης Μάρδας

Ακυρώνεται ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή με παρέμβαση Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης