Η αποκάλυψη του «Ε.Τ.» προκάλεσε σάλο και μάλιστα το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος ωστόσο έδειξε να μην μπορεί να ανατρέψει τις διεκδικήσεις που εγείρουν οι συνταξιούχοι βουλευτές, λέγοντας ότι «η Βουλή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Για να είμαστε σαφείς. Δηλαδή, δεν μπορεί επί της απόφασης η οποία ελήφθη στο ανώτατο επίπεδο και έχει τελεσιδικήσει να απαγορεύσει, παρά μόνο προφανώς μπορεί να βραδύνει ή να επιβραδύνει ή εν πάση περιπτώσει να θέσει ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίησή τους. Δεν μπορεί κανείς τελεσίδικες αποφάσεις να τις ακυρώσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής. Υπογράμμισε, όμως, ότι για τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες καλώς ή κακώς ελήφθησαν, «δεν έχει καμία ευθύνη το παρόν πολιτικό σύστημα».
Με απλά λόγια, είπε ότι οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων βουλευτών δεν ακυρώνονται, αλλά μπαίνουν σε… χρονοκαθυστέρηση! Δηλαδή τα λεφτά τους και τα αναδρομικά τους που φτάνουν και τα 360.000 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως για πρώτη φορά από το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, θα τα πάρουν αργά ή γρήγορα!!!
Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τα αναδρομικά των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ο κ. Βούτσης, το υπουργείο Εργασίας και η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, συνεπικουρούμενη από τον υφιστάμενό της υφυπουργό Πετρόπουλο, εμπαίζουν προκλητικά τους απλούς συνταξιούχους για τα δικά τους αναδρομικά, καθώς όχι μόνον αρνούνται να συμμορφωθούν με τελεσίδικες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα αναδρομικών, παρά μόνον για λίγους μήνες (από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016), παρότι όλα τα δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και Εφετεία, αναγνωρίζουν αναδρομικά συντάξεων από παράνομες μειώσεις για το διάστημα από Ιούλιο 2015 ως και 2017 ή 2018!
Για τους δε συνταξιούχους βουλευτές, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που άνοιξε το θέμα των αναδρομικών ψηφίζοντας με το άρθρο 23 του νόμου Κατρούγκαλου ότι για τον τρόπο και τον χρόνο επιστροφής τους θα εκδοθεί υπουργική απόφαση!
Ο εμπαιγμός προς τους υπόλοιπους συνταξιούχους αποδεικνύεται από το ότι, παρόλο που τα δικά τους αναδρομικά κρίθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα (Ιούνιος 2015) από αυτά των βουλευτών (2016), εν τούτοις στο νόμο Κατρούγκαλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε διάταξη μόνον για την επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους βουλευτές και όχι για τους συνταξιούχους!!!
Τώρα που βγαίνουν όλα στη φόρα, η κυβέρνηση έρχεται να πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τη διάταξη που προβλέπει την επιστροφή αναδρομικών στους βουλευτές, γιατί έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, και κάνει εκκλήσεις στους συνταξιούχους βουλευτές να περιμένουν για κάποιο διάστημα ή να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, που φυσικά ουδείς πρόκειται να πράξει.
Μιλώντας χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την αποκάλυψη του «Ε.Τ», ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «το ρεπορτάζ της εφημερίδος είναι απόλυτα σωστό και έτσι έχουν τα πράγματα σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Παράλληλα, προχώρησε σε μια «ηθική και πολιτική», όπως είπε χαρακτηριστικά, «έκκληση» στους πρώην βουλευτές που έχουν δικαστικά διεκδικήσει και δικαιωθεί αναδρομικές αναπροσαρμογές «είτε να παραιτηθούν είτε να μην τις πάρουν…».
Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι «η Βουλή και η κυβέρνηση επάνω σε αυτές τις διεκδικήσεις που έχουν υπάρξει από πρώην βουλευτές δεν μπορεί να κάνει κάτι, παρά μόνο μια έκκληση σε ευήκοα ώτα: να μην επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους ή να παραιτηθούν από τα αναδρομικά». Καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο που έχουν κερδίσει.
Σημείωσε, δε, ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις δικαστικές αποφάσεις -και αυτό έκανε και ο νόμος Κατρούγαλου- ήταν να υπάρξει μια καθυστέρηση στις αποδόσεις αυτών των αναδρομικών (βάζοντας το άρθρο 23, που λέει ότι θα καθοριστεί ο τρόπος πληρωμής με υπουργική απόφαση που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα).
Αναγνώρισε όμως ότι τελικά το ποσό αυτό των αναδρομικών θα αυξάνεται, καθώς υπάρχει τόκος υπερημερίας για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Εξήγησε, δε, ότι οι διεκδικήσεις αυτές αφορούν βουλευτικές αποζημιώσεις μέχρι το 2015. Καθώς, το 2009, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα, η Ολομέλεια είχε συμφωνήσει μαζί με όλες τότε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να μην υπάρξει παρακολούθηση της βουλευτικής αποζημίωσης με αναδρομικά και αυξήσεις που δόθηκαν σε δικαστικούς. Τότε όμως ήταν μια πολιτική απόφαση που εφαρμόσθηκε μεν αλλά δεν πάρθηκε ομόφωνη απόφαση και δεν υπήρξε ΦΕΚ.
Απόφαση της Ολομέλειας για πλήρη αποσύνδεση πάρθηκε το 2015, όπου η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε ως παρακολούθημα των δικαστικών αποφάσεων και σχετικών αναδρομικών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό και εφεξής για μετά το 2015 δεν μπορεί να εγερθούν αξιώσεις από βουλευτές για αναδρομικά ή αποφάσεις που έχουν να κάνουν με αποδοχές δικαστών.
Από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αυτό που διαφάνηκε είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές η κατεύθυνση θα είναι να μην αποδοθούν με όποιο κόστος… τα αναδρομικά σε όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου