Στην ίδια συνεδρίαση, η Βουλή καλείται να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, μετά το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.
Επίσης η Ολομέλεια καλείται να λάβει απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση και, επίσης, θα κριθεί ένα ακόμη αίτημα, αυτή τη φορά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για συκοφαντική δυσφήμηση.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατέστησε σαφές – συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες νωρίτερα σήμερα – ότι την Παρασκευή η συζήτηση για την άρση ασυλίας, θα είναι αυτή και μόνο αυτή που υποδεικνύει ο Κανονισμός της Βουλής.
Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, 18 Απριλίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας προσδιορίστηκε την προσεχή Πέμπτη, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει άδεια απουσίας από τη Βουλή και θα βρίσκεται στο εξωτερικό μέχρι και την Τετάρτη.
Νέα στοιχεία και πολλά ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αποστολή της δικογραφίας Novartis στην Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, όπου ζητείται ή άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού υγείας κ. Λοβέρδου, παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ.
Αποκάλυψη «βόμβα» για Novartis: Ο Φρουζής δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει [βίντεο]
Αίσθηση όμως προκάλεσε η αποκάλυψη του συνηγόρου του κ. Φρουζή, κ. Μιχάλη Φαράντου, ο οποίος αποκάλυψε ότι από τον Φεβρουάριο του 2018 ο πελάτης του δεν έχει κληθεί από κανέναν να καταθέσει, παρά του ότι το έχει ζητήσει επίμονα και αυτοβούλως. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Φαράντος, ο κ. Φρουζής ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του σε πρώιμο στάδιο, οι οποίοι ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και έχουν βρεθεί νομότυποι. Όπως δήλωσε ο. Φαράντος ο πελάτης του αρνείται κάθε κατηγορία, χαρακτήρισε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ψευδείς και όπως είπε στον κατάλληλο χρόνο θα υποβληθούν μηνύσεις κατά αυτών.
«Η υπόθεση Φρουζή είναι ακόμη στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε. Δεν έχει κληθεί από κανέναν» σημείωσε ο κ. Φαράντος.
«Ο πελάτης μου έχει ζητήσει πολλές φορές να εξεταστεί, αλλά δεν τον έχουν φωνάξει και έχει ζητήσει και άνοιγμα των λογαριασμών του. Αρνείται κάθε κατηγορία ο Φρουζής και οι πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται πως τον δικαιώνουν» τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι καταθέσεις είναι ψευδείς, θα κάνουμε μηνύσεις».
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Όπως ανέφερε ο συνήγορος του , ο κ. Φρουζής συνάντησε μια φορά τον κ. Λοβέρδο παρουσία άλλων σε ολιγόλεπτη συνάντηση ως πρόεδρος των Φαρμακοβιομηχάνων.
Στην εκπομπή παρέστησαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που για άλλη μια φορά χαρακτήρισαν σκευωρία την όλη υπόθεση και προανήγγειλαν μηνύσεις κατά όσων ενορχήστρωσαν αυτήν την εκστρατεία λάσπης όπως είπαν κατά των ιδίων.
«Ζητώ να αρθεί η ασυλία μου. Σκευωρία από κακοποιούς, θα τους καθίσω στο σκαμνί… Την ιστορία αυτή τη στέγασε ο πρωθυπουργός, την πήρε απάνω του, αυτός είναι που δίνει τις εντολές να στηθεί μια τέτοια ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. «Είναι μια ιστορία που οργανώνεται από το σύστημα της κυβέρνησης του τόπου» κατήγγειλε, κάνοντας λόγο για «θεσμική αλητεία» και «πολιτική σκευωρία».
«Καραμπινάτο ψέμα ότι ευνόησα την Novartis στην υπόθεση με τα ομόλογα, δεν ήμουν εγώ υπουργός τότε» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Στην εκπομπή, ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανάφερε ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί και ότι δεν μπορεί να δικαστεί ο Λοβέρδος, παρά μόνο αν καταργηθεί το Σύνταγμα. Ενώ αποκάλυψε ότι σε έγγραφό της η κ. Τουλουπάκη το 2017 αναφέρει για τον κ. Παπαντωνίου ότι αν και βλέπει ενδείξεις ενοχής α δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για παθητική δωροδοκία λόγω παραγραφής, εκφράζοντας την απορία γιατί άλλαξε θέση και στάση για το ίδιο ζήτημα στην υπόθεση Novartis.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι θα καθίσει τους σκευωρούς του στο σκαμνί και θα υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας του προκειμένου να λάμψει η όλη αλήθεια και είπε μεταξύ άλλων: «Κάθε τιμολόγηση έγινε με το νόμο που πέρασα με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης. Το φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας το έβαλα γιατί κατά την θητεία μου ήταν το μοναδικό και το δημόσιο ωφελήθηκε καθώς η τιμή του έπεσε σημαντικά. Τον Απρίλιο του 2018 άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Ελέγχθηκαν συγγενείς και συνεργάτες μου και δεν βρέθηκε τίποτα. Διώκομαι για πολιτικούς λόγους και θα τους καθίσω στο σκαμνί. Υπάρχει σκάνδαλο φαρμάκων με τις εταιρίες που επεδίωκαν την υπερσυνταγογράφηση και δεν εξαιρείται κανένας.»
Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφώνησε λέγοντας : «Ο Ανδρέας Λοβέρδος αντρίκια είπε ότι θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του. Εγώ θα ψηφίσω κατά γιατί είναι σκευωρία. Κάνει λάθος ο Ανδρέας. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία η Βουλή να άρει ασυλία για παράνομη κλήση. Αν όμως τεθεί θέμα σε μένα θα παραιτηθώ οποιαδήποτε παραγραφής και ας με στείλουν ειδικό δικαστήριο. Επί υπουργεία Λοβέρδου η Novartis έχασε σε τζίρο επί υπουργείας δική μου έχει ζημίες.»
Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «εγώ παραιτούμαι, αν έχει τα κότσια ο ΣΥΡΙΖΑ να με πάει στο Ειδικό Δικαστήριο». «Ο Μανίας ήταν σύμβουλος της Τζάκρη όταν αυτή ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, και του Παπαδημητρίου» κατήγγειλε.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, «οι μάρτυρες ακούνε ένα χρόνο τι λέμε και μετά πάνε και αλλάζουν τις καταθέσεις τους».
«Η υπόθεση Novartis ήρθε μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έδωσε δυο μήνες ανάσα στον Τσίπρα. Τώρα, έρχεσαι μέσα στην προεκλογική περίοδο και παρεμβαίνεις με αυτόν τον τρόπο στα πολιτικά πράγματα; Η ίδια η Τουλουπάκη με την συμπεριφορά της έχει εξευτελίσει την έρευνα, όταν δέχεται την Κελέση να έρχεται ένα χρόνο μετά» τόνισε.
Για τον Μανώλη Πετσίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης παρατήρησε δηκτικά ότι «εμάς μας ψάξανε, δεν βρήκανε ευρώ, στον Πετσίτη, στον πρώτο που ψάξανε πετάγονται τα ευρώ και οι offshore και ξηλώσανε από την αρχή αυτόν που τον έψαχνε». Ο Πετσίτης έμπαινε στη ΔΕΠΑ ως υπεύθυνος του Μαξίμου και το έλεγε ο (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος.