Ο κ. Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «απαξιωτική στάση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας», «υπεροψία» και «αυταρχισμό».
Και σαν να μην έφτανε αυτό για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δέχτηκε και ένα ακόμη ευρωπαϊκό… χαστούκι, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εμιλυ Λόγκαν, που εποπτεύει τις αντίστοιχες Επιτροπές κάθε κράτους της Ε.Ε., του απέστειλε επιστολή στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη σύνθεση της ΕΕΔΑ.
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος στην επιστολή παραίτησής του καταγγέλει προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «ενώ η ΕΕΔΑ “υπάγεται” οργανωτικά στον πρωθυπουργό αποτελεί θεσμικό σύμβουλό του, εκείνος ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια βρήκε λίγο χρόνο να ενημερωθεί από το προεδρείο της για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα και τα προβλήματα της Επιτροπής ή έστω να παραλάβει προσωπικά την ετήσια έκθεσή της». Και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει απαξία μόνο από τον πρωθυπουργό αλλά και από όλους τους αρμοδίους, σε υψηλό επίπεδο, που όχι μόνο συνήθως αρνούνται την επικοινωνία με την ΕΕΔΑ» αλλά ακόμα και «να απαντήσουν στα υπηρεσιακά έγγραφα που στέλνει η ΕΕΔΑ προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση».
Θρυαλλίδα που προκάλεσε την ηχηρή και με διεθνείς διαστάσεις παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ κ. Γιώργου Σταυρόπουλου αποτέλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας που ψηφίσθηκε χθες στην Ολομέλεια και με το οποίο η κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να αλλοιώσει τη σύνθεση της ΕΕΔΑ προσθέτοντας, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, πέντε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τρία μέλη από εκπροσώπους των Ρομά.
Προσθήκες με τις οποίες, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ στην επιστολή της παραίτησής του, «η κυβέρνηση θέλει να αλλοιώσει τη σύνθεση της Επιτροπής αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδραή». Μάλιστα επισημαίνει ότι «η προσθήκη των 5 μελών από μία μόνο κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και 2 ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από τηνκοινότητα των Ρομά, είναι άμετρη και άκριτη και κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην ολομέλειά της».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου