Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μυστήριο με το «τρίγωνο» της Κύπρου Πετσίτη-Αρτεμίου-Λαυρεντιάδη

Ο Πετσίτης προκαλεί πανικό στο Μαξίμου: Η κλήτευση Ζαΐρη δεν πείθει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Οι νέες αποκαλύψεις για τις οικονομικές συναλλαγές του «Μανόλο του Παππά», τις σχέσεις του με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλούν πολιτικό σεισμό, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να μην απαντά στα μεγάλα ερωτήματα.

Σύμφωνα με έγγραφο – ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το newsbomb, η κυπριακή Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη, βάζοντας στο στόχαστρο ύποπτες συναλλαγές του στενού φίλου του Νίκου Παππά.

Ειδικότερα, μια από τις περιπτώσεις που ερευνά η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Κύπρου είναι η μεταφορά 900.000 ευρώ από την ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην offshore εταιρεία Elazzoulian Limited, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία, σύμφωνα με διαρροή των Panama Papers, είχε ως διαχειριστή την εταιρεία των Αρτεμίου – Πιερή και ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, τον Πιερή εκπροσωπούσε φορολογικά στην Ελλάδα ο Μανώλης Πετσίτης.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Elazzoulian – η οποία έκλεισε το 2017 – εμφανιζόταν να έχει ως αντικείμενο την κατοχή μετοχών άλλων εταιρειών, τις επενδύσεις, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών μεσάζοντα.

Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη ΜΟΚΑΣ δείχνουν πως η Elazzoulian Limited είχε γίνει «όχημα» μεταφοράς ρευστών από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2016 πιστώθηκαν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Elazzoulian Limited περίπου 900.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά μέσω 19 επιταγών που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά εισπράχθηκαν από τον Σωτηράκη Παναγιώτου.

Η είσπραξη έγινε με την επίκληση πως επρόκειτο για δάνεια από την Elazzoulian Limited, αλλά και την κυπριακή εταιρεία APLAW SPECIALISED SERVICES LTD, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED και η οποία είναι ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Παναγιώτου.

Οι κυπριακές Αρχές φέρονται να θεωρούν πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έστελνε η ELFE στην Κύπρο διοχετεύονταν με τη βοήθεια του Σωτηράκη Παναγιώτου σε άλλες offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε τέτοιες παρένθετες εταιρείες.

Η έρευνα απεκάλυψε πως ο συνεργάτης του Πετσίτη, ο Κύπριος δικηγόρος Σωτηράκης Παναγιώτου έκανε δουλειές και με άλλες εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Ελλάδα όπως την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία από το 2015 ανέλαβε ως παρένθετη εταιρεία την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. Αυτή ήταν η βασική δραστηριότητα της ELFE, την οποία ο Λαυρεντιάδης αποψίλωσε μεθοδικά από προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία, ώστε να την αφήσει μόνον με χρέη. Είναι χαρακτηριστικό πως η ELFE είχε κύκλο εργασιών ως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα αζωτούχα λιπάσματα, δραστηριότητα που δολίως πέρασε στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Η έρευνα των κυπριακών Αρχών απεκάλυψε ότι η APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), η εταιρεία ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου είχε συνομολογήσει συμφωνία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τη μεσιτεία στην πώληση αζωτούχων λιπασμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία των κυπριακών Αρχών, η συνεργασία αυτή αφορούσε στην εμπορία σύνθετου βελτιωμένης απόδοσης λιπάσματος για την καλλιέργεια πατατών στην Κύπρο, η οποία επεκτάθηκε και στην αγορά λιπάσματος για την καλλιέργεια σιτηρών κ.ά. Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ πληρωνόταν τοις μετρητοίς (Cash Against Documents) για όλες τις εξαγωγές της στην Κύπρο και η APLAW SPECIALISED SERVICES ελάμβανε συγκεκριμένη αμοιβή ανά μετρικό τόνο λιπάσματος για τις διαμεσολαβήσεις της.

«Ερευνες επίσης γίνονται και στον Εφορο Εταιρειών για να διαπιστωθεί εάν ο Πετσίτης συμμετέχει σε εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το επίμαχο έγγραφο και προστίθεται: «Εχουμε προβεί σε έρευνες στα τραπεζικά ιδρύματα για τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών Αρτεμίου, Πιερή και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε και ARTMER LTD και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την έρευνα των κυπριακών Αρχών έχουν σταλεί στην Ελλάδα εδώ και περίπου έναν μήνα. Οπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, οι διαχειριστές της offshore, στις οποίες μετέφεραν χρήματα οι εταιρείες Λαυρεντιάδη, ήταν οι Κύπριοι δικηγόροι Αρτέμης Αρτεμίου και Λάμπρος Πιερή. Το όνομα του Αρτεμίου είχε φέρει στο προσκήνιο ο Ελεύθερος Τύπος τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αποκαλύψει το μυστικό ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, παρά την προσπάθεια διάψευσης από τον κ. Παππά, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποκάλυψε η εφημερίδα μας, τον εμφάνιζαν μαζί με τον κ. Αρτεμίου και στο ιδιωτικό λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ εν πτήσει για το νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής. Φωτογραφικό στιγμιότυπο που παρουσίασε ο «Ε.Τ.» εμφάνιζε τον Οκτώβριο του 2016 τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση των offshore Αρτέμη Αρτεμίου να βγαίνει και από το Μέγαρο Μαξίμου, κρατώντας μια άδεια νάιλον σακούλα, όπου, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε μεταβεί για να κομίσει επενδυτική πρόταση.

Επίσης το newsbomb αναφέρει ότι oι Κύπριοι δικηγόροι Παναγιώτου και Πιερής συμμετείχαν στην Ελλάδα και στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία είχε συνεργασία ο Πετσίτης και η οποία αναλάμβανε έργα προβολής μεγάλων δημοσίων φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και ΜΜΕ φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση. Σχετικά δημοσιεύματα είχε αποκαλύψει και ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η Maze από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ και τα οποία προέρχονταν κυρίως από κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες – κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες – ο Μανώλης Πετσίτης έβρισκε εύκολα πρόσβαση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυπριακές αρχές έχουν εντοπίσει εμβάσματα της εταιρείας των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited, τα οποία συσχετίζουν με τις δραστηριότητες της Maze Media, η οποία πλέον έχει μπει σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protagon.gr, ο Αρτέμης Αρτεμίου «είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συμπληρώσει τα κομμάτια του παζλ που λείπουν ώστε να χαρτογραφηθούν οι πλήρεις διαδρομές του χρήματος, από τις offshore και τους εντολείς των εμβασμάτων έως τους τελικούς αποδέκτες». Η ίδια ιστοσελίδα είχε αποκαλύψει πως ο Κύπριος δικηγόρος συνδεόταν με offshore που κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακή τράπεζα, η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα την παροχή συμβουλών για προϊόντα λιπασμάτων, «κάτι που ενδεχομένως να τη συνδέει με την ELFE».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ενοχή για Λαυρεντιάδη και για Proton Bank πρότεινε η εισαγγελέας

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθεία μπροστά η διάσπαση

Kon

«Εμάς δεν μας κρατάει κανένας…»

Kon

Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ-Πετσίτη

Δημήτρης Κατσάκος

Αποκάλυψη-«βόμβα»: Έμβασμα 30.000 ευρώ από Αρτεμίου στον Πετσίτη

Δημήτρης Κατσάκος

Ο Ρασπούτιν, ο αντεισαγγελέας και στο βάθος… Πετσίτης

George Michaelides

«Θέλει ο Πετσίτης να κρυφτεί και το Μαξίμου δεν τον αφήνει»: Η ΝΔ για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra

Μετά τον Μεταξά… και ο Πετσίτης στο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ! [βίντεο]

Σιωπή Ζαΐρη για Πετσίτη με… υποβολέα την Τασία στην Επιτροπή Διαφάνειας