Κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε – για άλλη μία φορά – να ρίξει την ευθύνη στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας, δήθεν, την απορία του «για τη σύγχυση από μέρους ελληνικών ΜΜΕ», επειδή ανέδειξαν τις ενστάσεις και τις «κίτρινες» κάρτες της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τον περασμένο Αύγουστο και το τυπικό τέλος του προγράμματος.
«Είμαστε συνεργάτες και δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν, όταν εσείς ήσασταν οι δανειστές και εμείς οι δανειζόμενοι», είπε ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας προφανώς να ξεχαστούν οι όροι της μεταμνημονιακής εποπτείας και ο λόγος για τον οποίο συντάσσονται εκθέσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Κομισιόν και κυβέρνηση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και εργάζονται με κοινό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος επίτροπος κ. Μοσκοβισί στήριξε το προεκλογικό αφήγημα του κ. Τσίπρα, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες ότι η ελληνική οικονομία είναι στη φάση της ανάκαμψης και πως παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε μείωση της ανεργίας.
«Ελπίζω και αναμένω ότι τον Μάρτιο θα υπάρχουν σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και αυτό θα αποτελέσει ξεκάθαρο σημάδι προς τις αγορές που θα δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», σημείωσε, σε διπλωματική γλώσσα, αναφερόμενος στις εκκρεμότητες των λιγνιτικών μονάδων και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Χωρίς δε να δεχθεί σχετική ερώτηση, ο απερχόμενος Γάλλος επίτροπος σημείωσε την «ισχυρή βούληση» εκ μέρους των ελληνικών αρχών για συνεργασία και αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, αλλά, συζητήσεις και συνεργασία».
Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις ημέρες που απομένουν ως το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα, όταν πήγε στη Βουλή προειδοποιούσε την κυβέρνηση να μη χάσει τους στόχους της – σ.σ. αυτό που ήδη συμβαίνει δηλαδή – λόγω της προεκλογικής περιόδου.
«Αυτή η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους», είπε ο κ. Μοσκοβισί ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, όπως έχει δεσμευθεί. Νωρίτερα, πάντως, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα είχε κάνει λόγο για «εξαιρετική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις».
Η σχετικά ασφαλής πρόβλεψη του Μαξίμου ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αντιδρούσαν προεκλογικά ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν τηρούσε τη συμφωνία του Αυγούστου, επειδή δεν επιθυμούν να «σκάσει» θέμα Ελλάδας που θα έθετε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προ των ευθυνών τους και θα ενίσχυε τις αντιευρωπαϊκές φωνές στις ευρωεκλογές, βγαίνει στο Μαξίμου, όχι όμως στο 100%.
Οι Βρυξέλλες, εδώ και μήνες, δεν αντέδρασαν στα κύματα προσλήψεων στο Δημόσιο, δεν έλεγξαν την επιδοματική πολιτική, δεν μίλησαν για την εξέλιξη των οφειλών του Δημοσίου που αυξάνονται μήνα με το μήνα, ούτε καν του προγράμματος ιδιωτικών επενδύσεων και άλλων μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί. Η έκθεση ωστόσο ήταν μία προειδοποίηση που τάραξε τα νερά μίας οικονομίας που βρίσκεται σε στασιμότητα και λόγω του προεκλογικού κλίματος που έχει «παγώσει» τα πάντα δεν πρόκειται να κινηθεί πριν τις επόμενες εκλογές.
«Μη μιλάτε για εκλογές τον Μάιο…»
Σε αυτό το κλίμα, και ενώ την Κυριακή αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές άφησαν χθες να διαρρεύσει ότι στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα στελέχη να μην αναφέρονται δημοσίως στο ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο και όταν μιλούν στα ΜΜΕ να στηρίζουν όλοι την επίσημη κυβερνητική γραμμή για εκλογές τον Οκτώβριο. Η παρέμβαση αυτή δεν αφορά τις οριστικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα οι οποίες δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το τέλος Μαρτίου. Ο κ. Τσίπρας όμως βλέπει ότι όσο η συζήτηση για τριπλές εκλογές είναι στην καθημερινή ατζέντα, ο ίδιος χάνει το στοιχείο του εκλογικού αιφνιδιασμού και αυτό προσπαθεί να το σταματήσει ώστε να έχει τα χέρια του ανοικτά.
Το Μαξίμου ενοχλείται από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει δύο γραμμές και στο θέμα του χρόνου των εκλογών, όπως συμβαίνει και με την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί η επιθετική δήλωση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, μέλους του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, κατά των 53+ ότι… οι 53+ καλό θα είναι να αφήσουν την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και να δουν την «πασοκοποίηση» μέσα στη δική τους ομάδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου