Η αντεπίθεση της αντιπολίτευσης ξεκίνησε με τον εισηγητή της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που είπε πως «πράγματι το σημερινό νομοσχέδιο προσφέρεται γι’ αυτό που λένε στη γλώσσα του Διαδικτύου για άγριο “τρολάρισμα” στοn ΣΥΡΙΖΑ… Να σας θυμίσω όταν ο Γιώργος Σουφλιάς είχε πρώτος θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης του Ελληνικού τι λέγατε;… Τέτοιοι φαρισαίοι υποκριτές είστε!…
Hσασταν κυριολεκτικά η αιτία που έμενε η Ελλάδα πίσω και γιατί εμείς για πολλά χρόνια δεν είχαμε βρει το θάρρος να σας αντιμετωπίσουμε. Αυτό, όμως, τώρα άλλαξε. Η συμφωνία αυτή είναι το μεγάλο δώρο που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην πατρίδα: Εξευτελίζει την Αριστερά. Για τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο που θα τολμάει να λέει ότι είναι αριστερός.
Καλώ όλους τους νέους να πάρουν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδριάσεως και της σημερινής και όταν πηγαίνουν στα πανεπιστήμια και βλέπουν εκεί τους διάφορους αριστερούς μαλλιάδες με τα πανό, που σε όλα αντιδρούν και τίποτα δεν τους αρέσει, να τους δείχνουν τι κάνει η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία…» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πράγματι, δεν σας αρέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Σιγά μην έγινε ο πράσινος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Δημαράς οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων, που έλεγε ότι καταστρέφεται η Αττική από το Ελληνικό και από τον Λάτση. Ομως η καρέκλα είναι γλυκιά. Ναι, βέβαια. Τα 5.000 ευρώ το μήνα αποζημίωση είναι γλυκά. Ομως προσέξτε, κύριε Δημαρά, ο κ. Καλογρίτσας τουλάχιστον το έκανε με 75 εκατομμύρια δάνεια σε ένα χρόνο, όχι για 5.000 ευρώ… Εμείς θα ψηφίσουμε τη Σύμβαση για το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι ή Γερμανοτσολιάδες, όπως μας λέγατε εσείς…» και κατέληξε «η αριστερά ιδεοληψία είναι μια ανοησία που κράτησε την Ελλάδα πίσω. Ολα αυτά τα χρόνια πηγαίνατε στα πεζοδρόμια και φωνάζατε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, εξευτελιστήκατε… η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς κατέστρεψε την Ελλάδα…».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς προσπάθησε να υπερκεράσει την κριτική Γεωργιάδη είτε παραφράζοντας τον Μαρξ και λέγοντας ότι «ένα φάντασμα πλανιέται στη Ν.Δ., το φάντασμα της ηγεμονίας της Αριστεράς» είτε καταφεύγοντας στον Φρόιντ και το μηχανισμό της απάρνησης, για να υποστηρίξει πως η επανάληψη του ισχυρισμού «“δεν θα με ηγεμονεύσει η Αριστερά, είμαι φιλελεύθερος”, στην ουσία καταδεικνύει ότι όντως έχει ηθικό πλεονέκτημα η Αριστερά»!
Ο κ. Μπαλτάς εκεί που το «τερμάτισε» ήταν όταν διασύνδεσε την επένδυση του Ελληνικού με το «δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό», λέγοντας πως «ο δρόμος αυτός έχει διαρθρωτικές αλλαγές, είναι μακρύς δρόμος και όχι στιγμιαίος, έχει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, νίκες και ήττες… και αυτή (το Ελληνικό) είναι μια αναγνωρισμένη ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα για το δρόμο στο σοσιαλισμό…»!
Ο οικολόγος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, «έσβησε» τους κινηματικούς αγώνες του λέγοντας πως εμείς «αντιστεκόμασταν στα προηγούμενα σχέδια γιατί πάντα αγωνιζόμαστε για την αξιοποίηση του Ελληνικού…». Χαρακτήρισε «ακραιφνείς του κινήματος» όσους λένε ότι η σύμβαση αυτή δεν βελτιώθηκε, «εμείς τη διαπραγματευτήκαμε και είμαστε υπερήφανοι που σώσαμε ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε… εμείς δεν πήγαμε το περασμένο καλοκαίρι στα σπίτια μας όπως έκαναν κάποιοι άλλοι σύντροφοί μας…».
Την παραπαίουσα κυβερνητική ρητορεία ανέλαβε να ενδυναμώσει ο ίδιος ο υπ. Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, υποστηρίζοντας πως «αυτή η σύμβαση όπως τη διαπραγματευτήκαμε είναι μια καλή επένδυση», ενώ θέλησε να εξηγήσει και το τι σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη», καλώντας μάλιστα και το ΚΚΕ να παλέψει για αυτή. Χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως «δίκαιη ανάπτυξη μέσα στις συνθήκες που ζούμε, σε μια κοινωνία που έχει 1,5 εκατ. ανέργους και εργασιακές σχέσεις τετραώρου ή δίωρων και κυριαρχεί η λιτότητα, είναι να υπάρχει ένα σωστό μεροκάματο και 8ωρο όπως διασφαλίζει αυτή η σύμβαση για το Ελληνικό…».
Ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του συνέχισε και αυτός να «κεντά» τον καμβά του συμβιβασμού, λέγοντας πως «η ιδιωτικοποίηση είναι μέρος του συμβιβασμού που κάναμε στη διαπραγμάτευση και το είπαμε καθαρά στις εκλογές…» και προανήγγειλε πως «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Οκτώβριο θα κάνουμε στο Συνέδριό μας και την κριτική μας και θα δούμε σε ποια πράγματα πήγαμε καλά και πού δεν πήγαμε…», ενώ υποστήριξε ότι «η Αριστερά ενδυναμώνεται όχι σε περιόδους κρίσεως και αβεβαιότητας, που κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται σε πιο συντηρητικές πολιτικές, αλλά όταν η οικονομία πάει προς τα πάνω…».
Η κοινοβουλευτική «πεντοζάλη» που χόρεψε σύσσωμη η αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ για την «κωλοτούμπα» στο Ελληνικό δεν είχε τελειωμό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, θυμήθηκε «τον Αλέξη Τσίπρα που μας έλεγε ότι “το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής, αλλά αυτή η κατάθεση της ψυχής σας σήμερα φαίνεται ότι αναλήφθηκε…»! Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε πως «το Ελληνικό είναι η ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή του αριστερού ξεπουλήματος…».
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε πως βαδίζουμε «στο τέλος της εποχής της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα» και αναρωτήθηκε: «Ο κ. Σπίρτζης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, είχε πάει στον εισαγγελέα υποστηρίζοντας πως η αξία του Ελληνικού ήταν τριπλάσια από αυτή που προβλέπει η σύμβαση. Τώρα που υπογράφει αυτή τη σύμβαση, ο εισαγγελέας θα φωνάξει τον κ. Σπίρτζη να δώσει εξηγήσεις;», ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, κάλεσε τους υπουργούς «να αφήσουν τα μπρος-πίσω», ενώ διατήρησε επιφυλάξεις «για το κατά πόσον θα φέρει εις πέρας η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη σύμβαση».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου