Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, ώστε να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις στη βάση των ισχυρισμών του κ. Τσουκάτου, όπως επίσης ζητεί η έρευνα να συσχετιστεί στην ήδη υπάρχουσα ανοικτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.
Στα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο περιγράφεται το καθεστώς χρηματοδότησης, με τον κ. Τσουκάτο να αναφέρεται σε εκτεταμένα έξοδα όπως:
– Διαφήμιση σε μέσα ενημέρωσης (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, κ.λπ.).
– Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.
– Εκδοση και διακίνηση προεκλογικού υλικού.
– Προεκλογικές συγκεντρώσεις (φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κόμματος).
Διάλογοι στο δικαστήριο
Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;
Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.
Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;
Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.
Οι παραπάνω αναφορές έγιναν στο δικαστήριο καθώς τόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου όσο και η εισαγγελέας συμφώνησαν πως τελικά οι περισσότερες ερωτήσεις τους ήταν ουσιαστικά εκτός κατηγορητηρίου, αφού κατέτειναν στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, που είναι και η βασική θέση του κ. Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων (σ.σ.: στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ).
Ο κ. Τσουκάτος κάνοντας αυτοκριτική είπε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσουκάτος στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη από τη Δικαιοσύνη και τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από το κόμμα.
«Δεν ζητώ συγγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια», είχε πει χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]